Wiwi-Anne Johansson (V) riksdagen från TT
Wiwi-Anne Johansson (V). Foto: Henrik Montgomery/TT

Wiwi-Anne Johansson (V) lämnar parti och riksdag i protest

Wiwi-Anne Johansson: Det har eskalerat
0:22 min

Vänsterpartisten Wiwi-Anne Johansson från Trollhättan lämnar både riksdagen och partiet i protest mot Jonas Sjöstedt och partiledningen.

Riksdagsledamoten och vänsterpartisten Wiwi-Anne Johansson i Västra Götaland lämnar riksdagsgruppen – och Vänsterpartiet. Avhoppet sker som en protest mot Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiets ledning.

– Jag tycker att partiet blivit för toppstyrt och det duggar tätt med härskartekniker i riksdagsgruppen och ingen ingriper, säger Wiwi-Anne Johansson.

Hon är också kritisk till att Vänsterpartiet enligt henne inte diskuterar på ett öppet sätt.

– Man diskuterar med de man tycker att man bör diskutera med, man diskuterar inte med alla i ett öppet forum, säger Wiwi-Anne Johansson.

Wiwi-Anne Johansson kommer ursprungligen från Trollhättan och har suttit i riksdagen sedan 2006, bland annat som ledamot i socialförsäkringsutskottet. 

I ungefär ett år har Wiwi-Anne Johansson funderat på att lämna riksdagsgruppen och Vänsterpartiet, men det var för cirka en vecka sedan som hon bestämde sig.

Hon är också kritisk till hur Vänsterpartiet hanterar hedersvåld och säger att det exempelvis finns rädslor inom partiet att framstå som rasister. Men gruppledare Mia Sydow Mölleby håller inte med om kritiken. 

– Partiet har en tydlig struktur för hur vi fattar beslut och för hur vi jobbar. Jag tycker det fungerar, säger Mia Sydow Mölleby, gruppledare för Vänsterpartiet.

Mia Sydow Mölleby förstår inte vad Wiwi-Anne Johansson syftar på vad gäller härskarteknikerna, men menar att det inte ska förekomma i partiet. Inte heller kritiken mot att det inte diskuteras öppet i Vänsterpartiet förstår hon. 

– Alla är ju med och har diskussionerna inför vilka beslut som tas, så jag förstår inte den kritiken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".