Trots vägglössen skickas nya asylsökande till Restad gård

1:34 min

Trots att vägglössen har tagit över på asylboendet - fortsätter Migrationsverket att skicka dit nya asylsökanden.

P4 Väst har tagit del av Restads gårds handlingsplan för saneringen av vägglös. Där står att ett hus i taget ska saneras och att varje enskild boende ska informeras om hur det hela ska gå till.

Upp till 600 personer berörs av vägglössen som spritt sig till samtliga nio byggnader på asylboendet. Restad gård är Sveriges största asylboende där det just nu bor 1200 personer.

För att få bort vägglössen ska rummen värmas upp i 60 grader under 48 timmar. Totalt ska 200 rum värmesaneras, där man tar fyra rum åt gången. Under dessa två dagar evakueras de boende till andra rum. 

Trots det omfattande saneringsarbetet kommer nya asylsökanden tas emot. I handlingsplanen står följande:

"Nyanlända ska slussas in genom att kläder tvättas i 60 grader och att ett värmerum installeras. Där ska reskläder ev. kläder och saker saneras. Detta ska ske kontinuerligt innan de får flytta in på Restad".

Tycker ni på Migrationsverket att detta är lämpligt?

– Nej, det är självklart inte en önskvärd situationen, säger Hans Fagerlind, sektionschef på Migrationsverket. Vi gör allt vi kan för att undvika detta men det beror på bostadsbristen, där vi har svårt att hitta nya boenden. Därför har det förekommit och förekommer att det kommit nya som flyttat in i rum där det varit vägglöss. 

Hans Fagerlind säger också att det låtit nya asylsökande flytta in på Restad gård för att de ska kunna vara nära den skola de redan går i. Flera ensamkommande som fått sin ålder uppskriven har flyttas från kommunerna i Västsverige till Restad gård.

Det finns moduler att hyra, är inte det ett alternativ?

– Vi har valt den här modellen och vi försöker också begränsa inflyttningen. Samtidigt gör vi den här kraftfulla saneringen av boendet, säger Hans Fagerlind.

Ole Guldahl, företrädare för fastigheten Restad gård, säger att de gjorde punktinsatser i höstas för att få bort vägglössen, men att detta inte hjälpte.

Men är detta ett värdigt boende?

 – På ett sätt nej, det ligger ju en mänsklig syn i detta. Men tyvärr är det så att det är ägglössens natur att gå i dvala när människor flyttar ut. Vill man göra det radikalt borde man flytta alla på Restad gård, men risken är att vägglössen istället då flyttar med. Experterna säger att värmesaneringen är den effektivaste lösningen, säger Ole Guldahl.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista