Sovrummet med sängar och andra möbler
1 av 2
Asmaa Azzouz har inrett sovrummet i hopp om att hon snart ska få barnen hit. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio
Sara och Sally Azouz är kvar i krigets Syrien
2 av 2
Sara och Sally Azouz är kvar i krigets Syrien Foto: Privat.

Lagändringen lämnade hennes barn strandade i Syrien

Asmaa: Ska sex månader bli sex år?
1:39 min

Asmaa Azzouz, som flydde från krigets Syrien 2015, trodde att hon hade ansökt om att få återförenas med familjen. Men det var fel – och nu kan hon få vänta länge på att få se barnen igen.

– Jag försöker att fortsätta och må bra, säger Asmaa för hon hoppas fortfarande.

Hon visar stolt upp flickornas rum som hon inrett med sängar, små bord och stolar, gosedjur och andra leksaker. Nu har hon inte träffat sina döttrar, Sarah och Sally, på två och ett halvt år. Då var de tre och fyra år.

Asmaa kom till Sverige 2015 och förklarade då för Migrationsverket att hon hade familjen kvar i Syrien, och att hon ville ansöka om att få återförenas med dem. 

Under tiden hon väntade på sitt uppehållstillstånd ändrades lagen vilket försvårade möjligheterna att få hit övriga familjemedlemmar. Ansökan ska lämnas in senast tre månader efter beskedet om att få stanna, och görs inte det är man tvungen att visa att man kan försörja familjen och att det finns en bostad som kan hysa alla.

Tremånadersregeln missade Asmaa och hon fick därför avslag på sin ansökan till Migrationsverket om att få hit döttrarna och maken.

– Jag fick fel information från en handläggare på Migrationsverket, säger Asmaa Azzouz som överklagat till Förvaltningsrätten, och nu sitter hon och väntar på ett nytt besked.

Barnen Sarah och Sally, som nu är 6 och 4 år, finns i dag i Aleppo.

– De har ingen skola att gå till och det är också mycket annat som saknas, berättar Asmaa Azzouz.

Asmaa jobbade som revisor på ett stort företag i Syrien, och har fått sin utbildning validerad här i Sverige. Hon vill gärna börja jobba så fort hon kan, och läser just nu svenska på SFI.

Men det är svårt att koncentrera sig, menar hon, eftersom hon hela tiden tänker på sina barn och på när hon ska få återse dem. När hon kom fick hon höra att det kunde ta sex månader innan hon kunde återse sina barn.

– Nu ser det mer ut att bli sex år, säger Asmaa Azzouz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".