Blommor och en kvinna
1 av 2
Annika Warnerbring påminns om terrordådet dagligen. Foto: privat
Springande människor.
2 av 2
Terrordådet på Drottninggatan.

Efter terrordådet i Stockholm: "Jag har det hela tiden i bakhuvudet"

Annika Warnerbring: Man har nog blivit lite skadad
0:51 min

Ett halvår har gått sedan Rakhmat Akilov stal en lastbil, körde längs med Drottninggatan och dödade fem människor. För Annika Warnerbring har attacken förändrat en hel del.

7 april 2017. Annika Warnerbring från Tanum var i Stockholm tillsammans med sin dotter när ett gäng skrikande tjejer sprang emot dem och sa att något hade smällt. Tillsammans flydde de in i en affär och ut på andra sidan.

För en sekund tappade hon bort dottern och drabbades av panik, men de hittade varandra igen.

Smällen kom från lastbilen som Rakhmat Akilov stulit och kört längs med Drottninggatan. Han dödade fem och skadade ännu fler.

Annika Warnerbring och hennes dotter klarade sig undan utan fysiska skador men Annika Warnerbring, som i dag bor i Göteborg, tänker på det varje dag.

– När jag går på Kungsgatan på morgonen och lastbilarna kommer med varor håller jag mig längs husknuten. Jag reagerar på hastiga ljud också, studsar till om det smäller till om jag går någonstans, säger hon.

Hon säger att hon tänker att det bara är en tidsfråga tills det händer igen. Helst undviker hon stora folksamlingar, men om hon ändå går så ser hon till att ha en flyktväg och hon håller uppsikt över vad polisen håller på med.

– Jag har det hela tiden i bakhuvudet. Jag har aldrig haft några problem tidigare att gå ner på Göteborgsvarvet eller sådär men jag var inte nere i år. Man försöker ju ha kul och så men nä, man har nog blivit lite skadad det måste jag erkänna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".