Anna Håkansson, jurist, Naturvårdsverket.
1 av 3
Anna Håkansson, jurist, Naturvårdsverket. Foto: Alexandra Svedberg/SR
Jätteloka
2 av 3
Giftiga jättelokan är ett exempel på växter från Asien som från början tagits till Sverige som trädgårdsväxter. Foto: Björn Lindgren/TT
Nils Andersson, trädgårdshandlare, Höganäs.
3 av 3
Nils Andersson, trädgårdshandlare, Höganäs. Foto: Alexandra Svedberg/SR

Trädgårdshandeln för in de flesta främmande arter

Naturvårdsverket: Måste upptäckas och utrotas tidigt
2:17 min

Främmande växtarter som kan bli invasiva kommer in i Sverige och sprids främst genom trädgårdshandeln.

Trots att det finns flera hundra invasiva arter är bara 23 växtarter förbjudna att säljas.

– Det har alltid funnits ett intresse bland växtmänniskor och trädgårdsintresserade av att ha nya sorter och det gör ju att det kontinuerligt kommer nya växter, säger Nils Andersson från plantskolan Splendor Plants utanför Höganäs som importerar och säljer växter.

Jätteloka, parkslide och jättebalsamin är exempel på växter från Asien som från början tagits till Sverige som trädgårdsväxter, men som här blivit invasiva och spridit sig på ett skadligt och kostsamt sätt. Och trädgårdshandeln är den i särklass vanligaste införselvägen till Sverige.

Enligt siffror från Naturvårdsverket tar trädgårdsnäringen in över dubbelt så många främmande arter som jordbruket och transporter tillsammans.

– Det är arter man säljer men också arter som följer med som medpassagerare till andra växter, säger Anna Håkansson, jurist på Naturvårdsverket.

Även om de allra flesta trädgårdsväxter inte blir invasiva så räknar Naturvårdsverket med att det idag finns över 390 invasiva arter Sverige. Bland dem är bara 23 växtarter listade av EU och förbjudna att sälja och sprida.

Som Ekot tidigare berättat har Sverige ingen egen samordnad strategi eller lista mot invasiva arter. Naturvårdsverket kan bara informera trädgårdsbranschen om riskerna och väntar in en svensk förordning som kan komma om något år.

– Vi vill också se att man jobbar hårt för att upptäcka de här arterna tidigt och att utrota dem, och i bästa fall förhindra att de kommer in alls, säger Anna Håkansson.

Trädgårdshandlaren Nils Andersson är dock orolig att myndigheterna ska bli överdrivet försiktiga:

– Vi kan inte heller avstanna en verksamhet för där finns en potentiell risk där det är väldigt sällan något blir invasivt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".