Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En patient i en säng på sjukhus.
Foto: Bertil Ericson/TT.

Trots löfte om förändring – många dör ensamma

"Anhöriga förväntar sig att någon sitter bredvid"
2:11 min

På vissa sjukhus och vårdboenden dör varannan person utan att någon finns vid den döendes sida. Det visar Kalibers granskning. På NU-sjukvårdens medicinakutklinik dör var tredje patient ensam.

I dag dör i genomsnitt 16 procent, av de som förväntas dö på grund av till exempel sjukdom inom vården, ensamma. Andelen är ungefär lika stor som för fem år sedan. På många platser är siffrorna betydligt högre. 

Det visar Kalibers granskning av 870 vårdenheter i Svenska Palliativregistret, dit personal på bland annat sjukhus och äldreboenden skickar information om hur vården fungerat de sista dagarna i livet. Nästan alla som dör varje år inom vård-och omsorg, ungefär 60 000 personer, finns med i registret.

För snart 20 år sedan fattade riksdagen beslut om att vården i livets slutskede ska vara av hög kvalitet och att ingen ska behöva dö ensam. Kaliber har granskat samtliga kommuner och sjukhus i landet de senaste fem åren för att ta reda på hur det ser ut idag.

– De här siffrorna är inte roliga, säger narkosläkare Greger Fransson, som ansvarar för registret, när han ser resultatet av granskningen och konstaterar:

– Sjukhusens resultat är tyvärr sämre än både hemsjukvården och kommunernas resultat. En inte oväsentlig förklaring är naturligtvis att sjukhuset är det akuta stället för akut sjukdom och det är det man är bäst på.

Vid kirurgkliniken på sjukhuset i Västerås avled 43 patienter ensamma av 98 förväntade dödsfall under perioden vi granskar. Siffrorna överraskar Eva Evertsson-Strand, biträdande verksamhetschef:

– Jag trodde nog inte att det var så många som behövde dö ensamma, för det är något som vi inte vill, absolut inte vill. Tyvärr kan en del vara ekonomi i det här men vår intention är ju att patienterna inte ska dö ensamma utan att vi ska kunna ta in folk.

Vad tror du anhöriga tänker när de hör de här siffrorna?

– Det skrämmer dem. Jag tror att anhöriga förväntar sig att det sitter någon där, säger Eva Evertsson-Strand.

På medicinakutklinik inom NU-sjukvården avled 274 personer ensamma av de 933 förväntade dödsfallen under perioden som Kaliber granskat. Alltså dog var tredje person ensam.

Camilla Högström, är verksamhetschef inom akutmedicinkliniken, NU-sjukvården. 

– Vi gör medicinska bedömningar, som utvärderas löpande under dagen, för att identifiera de patienter vars tillstånd kräver att vi behöver sätta in täta kontroller, som innebär att vi ser till patienten minst varje 15-30 minut, eller extravak, som innebär att någon alltid finns hos patienten. Vi arbetar också aktivt för att involvera de anhöriga och ge dem möjlighet att finnas vid patientens sida, om de önskar, skriver hon i ett mail till P4 Väst.

Att patienter trots detta ändå går bort utan att någon finns i rummet, i just det ögonblicket, kan ha flera orsaker fortsätter Camilla Högström. Försämringen i patientens tillstånd kan ske så snabbt att de inte har möjlighet att fånga upp det. Dödsfallet kan också ske oväntat i sömnen.

– Vi upplever dock att det vanligaste är att det kan ske när anhöriga, som vakat vid patientens sida i flera timmar, ofta under flera dagar, behöver gå på toaletten, eller under de högst 15-30 minuter som går mellan våra täta kontroller.

I palliativa registret syns dock inte alla dessa omständigheter utan samtliga dödsfall där ingen funnits i rummet vid dödsögonblicket registreras på samma sätt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".