Teologen och kulturskribenten Jayne Svenungsson utses till ny ledamot i Svenska Akademien.
Teologen och kulturskribenten Jayne Svenungsson utses till ny ledamot i Svenska Akademien. Foto: Björn Lindgren/TT

Teolog från Hjärtum tar plats i Svenska Akademien

Jayne Svenungsson: Jag är väldigt glad och hedrad
0:54 min

För drygt en vecka sedan fick hon ett telefonsamtal - och valdes in bland de aderton i svenska akademien. Hon är teolog, inte författare.

I december tar Trollhättefödda Jayne Svenungsson från Hjärtum över stol nummer nio i Svenska Akademien. Men hon gör det inte som författare utan som teolog.

– Det är lite speciellt att få ett offentligt engagemang som varar livet ut, säger Jayne Svenungsson.

Jayne Svenungsson är uppväst i Trollhättan och fick veta att svenska akademin ville ha henne invald efter ett telefonsamtal förra torsdagskvällen. Under drygt den vecka som hunnit gå har Jayne Svenungsson blivit kontaktad och uppvaktad av släkt, vänner och kollegor, något hon beskriver som rörande. Men hon har också varit svår att nå, eftersom hon varit utomlands.

– Passande nog hade jag en konferensresa till Paris inbokad sen lång tid tillbaka. Egentligen tyckte jag det var rätt skönt att komma bort från mediala uppmärksamheten och få lite distans till det hela, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".