Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

NU-sjukvården fortsätter lösa personalbrist med vårdbiträden

Salwa Yemane: Jag har jobbat nära patienterna
1:19 min
Salwa Yemane vårdbiträde tittar in i kameran.
1 av 2
Salwa Yemane vårdbiträde Foto: Marie Mattsson / Sveriges Radio
Salwa Yemane vårdbiträde tittar in i kameran.
2 av 2
Salwa Yemane vårdbiträde tittar in i kameran. Foto: Marie Mattsson / Sveriges Radio

NU-sjukvården fortsätter lösa personalbristen genom att snabbutbilda sjukvårdsbiträden. Fackförbundet Kommunal anser att utbildningen på fem veckor är för kort.

– Kommunal är kritiska till den korta utbildning som vårdbiträdena får. Vi vill att de ska utbildas i 8-9 månader, säger Fredrik Backman, som arbetar på Kommunals huvudkontor i Stockholm.

I våras var det 23 personer som efter en dryg månads utbildning fick börja jobba som sjukvårdsbiträden inom NU-sjukvården, en yrkesgrupp som inte funnits på decennier på sjukhusen. Även Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har utbildat sjukvårdsbiträden för att klara sommaren.

Salwa Yemane fick jobb på den kirurgiska akutavdelningen KAVA på Näl där hon trivts bra.

– Det var inte så svårt som jag trodde, när jag känt mig osäker har jag frågat, säger hon.

NU-sjukvården har utvärderat hur satsningen på sjukvårdsbiträden har fallit ut, och enhetschefen Kerstin Blomgren på HR-avdelningen, konstaterar att hon fått in positiva kommentarer.

Johan Ellegård, avdelningschef på KAVA, menar att sjukvårdsbiträden avlastar undersköterskor och sjuksköterskor.

– Det positiva är framför allt att vi blivit fler i vården, och att undersköterskorna och sjuksköterskorna har kunnat bli avlösta med saker som de annars förväntats göra, säger han.

Sjukvårdsbiträdenas arbetsuppgifter är bland annat att hjälpa patienterna med hygien, byta sängkläder, servera mat, och flytta patienter mellan rum och avdelningar. Enligt Johan Ellegård har den korta utbildningen räckt för att klara av de uppgifterna.

– De verkar ha fått med sig det viktigaste, säger han.

Den stressiga arbetsmiljön är ett problem för NU-sjukvården. Särskilt avdelningarna inom område 1, som akutmedicin, som hotas av vite om ingen förändring sker. Det finns därför en förhoppning om att sjukvårdsbiträdena ska avlasta övriga medarbetare. I november ska 15 till 20 personer utbildas och anställas.

– Det blir en omgång till med start i november, säger Kerstin Blomgren.

– Vi anställer för att klara vårt uppdrag, säger Kerstin Blomgren.

I eftermiddag kommer Jonas Andersson (L), ordförande för hälso-och sjukvårdsstyrelsen i regionen och regionrådet Karin Engdahl (S) att debattera vårdbiträdenas återkomst och den kritik som Kommunal riktar mot satsningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".