Datainformation, it-säkerhet
Foto: David Magnusson / TT

Uppgift: Regeringskansliet outsourcade utan säkerhetsskyddsavtal

Kan strida mot lagen
1:17 min

Regeringskansliet har outsourcat hantering av IT-drift och gett tillgång till känslig nätverksinfrastruktur till externa leverantörer — utan ett säkerhetsskyddsavtal. Det kan strida mot lagen, skriver Dagens Nyheter.

Enligt DN hjälper extern personal till med underhåll av utrustning i regeringskansliet som är så känslig att den skulle kunna utnyttjas för avlyssning eller sabotage.

Mellan april 2012 och augusti 2017 hade bolaget Atea sådana uppdrag, sen i september är det företaget Cygate. I båda fallen fanns inte något säkerhetsskyddsavtal, skriver DN.

Utan säkerhetsskyddsavtal kan det externa bolagets konsulter inte registerkontrolleras för att säkerställa deras lämplighet. Därför är myndigheter skyldiga att teckna ett sådant avtal om en leverantör kan komma att ta del av uppgifter som omfattas av sekretess med hänsyn till rikets säkerhet.

Atea och Cygates uppdrag har enligt DN varit att underhålla de centrala punkterna i regeringskansliets nätverk - routrar och switchar - samt att underhålla regeringskansliets videokonferenssystem.

Den som kontrollerar nätverket har stor kontroll över informationen som passerar där, säger Ann-Marie Eklund Löwinder, som är säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige till DN. Hon menar att man kan åstadkomma rätt mycket skada, till exempel leda om trafiken temporärt - förmodligen utan att bli upptäckt.

Regeringskansliets it-chef Inga Brundell Öhman skriver till tidningen att "säkerhetsskyddsavtal inte krävs" och att driften av nätverket sköts av egen personal. De externa leverantörerna har inte tillgång till den information som passerar i nätverket, försäkrar regeringskansliets it-chef i svaret till DN.

Efter DN:s avslöjande om Regeringskansliets egen outsourcing KU-anmäls nu statsminister Stefan Löfven av Kristdemokraterna.

– De borde ha lärt sig en rejäl läxa efter det som hänt under sommaren, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för KD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".