Rune Andersson i ladugården som nu står tom.
1 av 2
Rune Andersson i ladugården som nu står tom. Foto: Lars Sergård / Sveriges Radio
Rune Andersson. Foto: Lasse Sergård/Sveriges Radio.
2 av 2
Rune Andersson, så som det såg ut för två år sedan. Foto: Lasse Sergård/Sveriges Radio.
Tiden efter mjölkkorna på Stigstorp

Efter 55 år – nu har Rune Andersson sålt korna

Rune Andersson: Kroppen har inte orkat mer
2:23 min

Rune Anderssons kropp sa ifrån och han tvingades ta beslutet att göra sig av med sina tio kor. I dag hörs inte längre något råmande hos Rune på Stigstorp.

Det senaste året har bestått av mycket vånda. Att väl ta beslutet att göra sig av med sina tio mjölkkor drog ut på tiden.

– Det var inget lätt beslut att ta, för korna har betytt så mycket av mitt och min frus liv. Därför drog det ut på tiden innan jag väl tog det definitiva beslutet. Först i april i år lämnade korna gården.

Det var för snart två år sedan som P4 Väst hälsade på hos Rune Andersson på Stigstorp utanför Brålanda. Då hade han precis tagit beslutet att göra sig av med sina tio mjölkkor.

P4 Västs reporter Lasse Sergård som träffade Rune då blev lovad att få komma tillbaka och hälsa på dagen då korna skulle lämna gården.

– Men det blev för känslosamt. Jag lät ingen komma hit till gården den dagen. Det var för helt enkelt för jobbigt. Så många minnen och så mycket känslor, berättar Rune.

I dag tisdag fyller Rune 65 år och ett nytt kapitel i hans och frun Irenes liv har startat.

Småbrukaren Rune Andersson och hans frus liv har dokumenterats på film av dokumentärfilmaren och grannen Jan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".