Sotenäs kommunhus. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio
Sotenäs kommunhus. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio

Flera skolor i Sotenäs hotas av nedläggning

Lars Bennersten: 120 elever fungerar bra
2:49 min

Fem skolor kan bli tre i Sotenäs kommun. Politikerna har fått en skolutredning i sin hand där alla fyra förslag innebär att kommunen ska minska antalet skolor.

Utbildningsförvaltningen har utrett hur skolorganisationen bör se ut i framtiden och tagit fram fyra olika förslag. Alla förslag bygger på att minska antalet skolor från dagens fem till antingen tre, två eller en stor skola.

– Det finns vinster med driftkostnaderna, men framför allt handlar det om att skapa bra förutsättningar för lärarna att undervisa och utveckla skolarbetet, säger Lars Bennersten, chef på utbildningsförvaltningen till P4 Väst.

I dag finns det 771 elever i Sotenäs kommun som går på fem olika skolor. Enligt Lars Bennersten är det en fördel om en skola har uppemot 200 elever för att skapa bra förutsättningar för lärarna där de kan samarbeta i arbetslag. I dag går det bara 61 elever i Smögens skola och 68 elever i Bovallstrands skola.

– Forskning och utredningar visar att det kan fungera vid 80 elever,  fungerar bättre vid 120, och fungerar riktigt bra om man kommer upp i 240 elever. Då kan lärarna jobba i lag på ett annat sätt, säger Lars Bennersten.

Skolrapporten är just nu ute på remiss hos partierna, och den ska också presenteras närmare för invånarna på något sätt under hösten.

– Det blir en medborgardialog, men jag vet inte hur än, säger Lars Bennersten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".