Karin Engdahl. Foto: Skoob Salihi/P4 Väst
Karin Engdahl var med och presenterade Socialdemokraternas valmanifest. Foto: Skoob Salihi/P4 Väst

Politisk debatt om vårdbiträdenas återkomst

Jonas Andersson (L): Positivt
0:54 min

Sjukvårdsbiträden, som gör enklare arbetsuppgifter inom vården, snabbutbildas av NU-sjukvården. Karin Engdahl (S) i hälso- och sjukvårdsstyrelsen är kritisk.

– Min negativa inställning handlar främst om att det är en alldeles för kort utbildning. Och när man har sett innehållet blir man ändå mer tveksam, för det är svårt att förstå hur de ska hinna lära sig allt det på så kort tid, säger Karin Engdahl (S) till P4 Väst.

I våras utbildades ett antal sjukvårdsbiträden för att sedan gå in och jobba i NU-sjukvården under sommaren. Det var ett sätt att lösa personalbristen och ett sätt att avlasta undersköterskor och sjuksköterskor, och i november ska nya sjukvårdsbiträden snabbutbildas. Liberalernas Jonas Andersson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är positiv.

– Positivt att det finns arbetsuppgifter där det inte krävs en lång utbildning, säger Jonas Andersson (L).

Han menar att Västra Götalands-regionen jobbat i flera år med kompetensväxling, där varje anställd ska kunna jobba med det de är utbildade för. Han anser att sjukvårdsbiträdena möjliggör det för undersköterskor och sjuksköterskor.

Men han håller med om att den fem veckor långa utbildningen är väl kort.

– Jag kan tycka att fem veckor är lite kort tid, så det får vi utvärdera efter detta, säger Jonas Andersson.

Socialdemokraten Karin Engdahl ifrågasätter inte bara utbildningens längd, utan också att regionen skapar en egen utbildning som inte är gångbar på andra sjukhus.

– Jag tycker det ska vara en utbildning som är lite mer nationellt gångbart, säger hon.

Hon ser Kommunals förslag om en nio månader lång utbildning som en bra lösning, men det tycker Jonas Andersson låter för långt.

– Jag tror att det vore bra om vi fick det tydligare reglerat på nationell nivå, men vi kan inte vänta på det. Alla våra vårdplatser är inte öppna eftersom vi har för få sjuksköterskor och undersköterskor, och vårdbiträden ökar möjligheterna att hålla vårdplatser öppna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".