Ett tåg vid en perrong.
Bohusbanan är en av de mest drabbade sträckorna i landet. Foto: Jesper Gunnarsson / Sveriges Radio
Kopparstölderna i väst

Bohusbanan hårdast drabbad i Sverige

Flest kopparstölder på Bohusbanan
1:12 min

Järnvägen i vårt område är mest utsatt för kopparstölder. Värst drabbad är Bohusbanan, med mer än en fjärdedel av alla stölder längs de svenska järnvägsspåren i Sverige.

– Bohusbanan har ju drabbats väldigt hårt nu under 2017 och vi har fått gjort våra prioriteringar med de medel och resurser vi har att tillgå. Då är Bohusbanan i realitet inte den mest trafikintensiva, säger Tomas Andersson, Trafikverkets nationella samordnare mot kopparstölder.

Enligt Trafikverkets statistik har Bohusbanan fram till en bit in i september utsatts för 30 kopparstölder. Detta kan jämföras med 107 stölder i hela Sverige.

Om övriga bandelar i vårt område också räknas in stiger siffran till 40 kopparstölder.

Bohusbanan mellan Munkedal och Strömstad är särskilt utsatt. Förklaringen är att sträckan är otrafikerad på natten, att järnvägen går genom glesbygd och att otrafikerade skogsvägar kan användas av koppartjuvarna för att komma nära rälsen.

Även om strömmen bryts i ledningarna tar det uppemot en timme innan en reparatör kommer till platsen.

– De får en viss arbetsro innan vi kommer på dem. Det är ett stort samhällsproblem, det orsakar ju förseningar i trafiken då, för gods- och persontransporter, säger Tomas Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".