Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Åsa Tryggvesson står vid den olycksdrabbade vägen
1 av 2
Åsa Tryggvesson Foto: Elin Angvarsson / Sveriges Radio
Meja Tryggvesson, 11, tycker det är läskigt att stå och vänta på bussen längs väg 168
2 av 2
Meja Tryggvesson, 11, tycker det är läskigt att stå och vänta på bussen längs väg 168 Foto: Elin Angvarsson / Sveriges Radio

Ilska över trafiksituationen längs olycksväg

Åsa Tryggvesson: Vägen är bortglömd, nu måste något göras
1:32 min

Trots flera dödsolyckor längs väg 678 i Grohed förändras ingenting. För dåligt, säger boende i området – som nu kräver förändringar.

Åsa Tryggvesson har flera gånger larmat om trafiksituationen på längsväg 678 förbi Grohed. Vägen är dokumenterat farlig, flera dödsolyckor har inträffat på vägen. 

Nu har Åsa Tryggvesson fått nog och kräver förändringar. 

 – Man har helt glömt bort den här vägen, det är en flaskhals mellan 44:an och E6:an, säger hon och fortsätter:

– Mellan fartkamerorna tror man att det är en raksträcka men man ser inte alltid mötande trafik på grund av att vägen går upp och ner.

Och på morgonen ska Åsa Tryggvessons dotter ta bussen till skolan. 

– Vi ser hennes oro när hon ska till bussen, hon vill oftast inte gå ner. Men ställer man sig vid vägen så förstår man, säger hon. 

Dottern Meja Tryggvesson, 11 år, har fått taxiresa hem av kommunen efter att familjen hört av sig och vädjat om hjälp. Detta för att hon ska slippa korsa den olycksdrabbade vägen som saknar övergångsställen.

Familjen har också vänt sig till Västtrafik för att göra busskuren säkrare. Västtrafik har satt upp en reflexsnurra vid busshållsplatsen, något Åsa Tryggvesson är glad över, men vägen är fortfarande farlig menar hon. Det händer att flera av bussarna Meja Tryggvesson kan ta till skolan åker rakt förbi henne.

– Jag har ställt mig ut vid vägen, men en gång på samma dag körde tre bussar förbi mig. Pappa fick köra mig till slut, säger 11-åriga Meja Tryggvesson.

Västtrafik skriver i ett mejl till Åsa Tryggvesson och uppmanar Meja Tryggvesson att gå längre ut i vägen och vinka på bussen för att få den att stanna, men det tycker inte Meja Tryggvesson känns tryggt.

– Det är väldigt läskigt, det kör mycket bilar när jag står här. Jag brukar trycka in mig i ett litet hörn när det kommer lastbilar. Det är läskigt att de kommer så nära, säger Meja Tryggvesson.

Enligt Västtrafiks presstjänst går det inte att förklara vad som hänt när flera busschaufförer åkt förbi Meja Tryggvesson.

– Självklart är det inte acceptabelt om det är så att bussarna inte stannar för henne. Förmodligen har inte busschauffören uppmärksammat henne i tid, säger Kristian Lans, kommunikationsstrateg på Västtrafik.

Förutom att 11-åriga Meja Tryggvesson och andra barn i området upplever det som skrämmande och otryggt att vänta på skolbussen längs vägen, så är också in- och utfarten till vägen farlig säger Åsa Tryggvesson. Utfarten ligger mellan de två fartkameror som finns på sträckan och många omkörningar görs.

– Jag tänker på alla som bor och kör här. Det handlar om säkerheten för alla, säger Åsa Tryggvesson.

Men ni har ju ändå bestämt att ni ska bo här vid vägen, kan inte ni vänta er att det ska vara på detta viset då?

– Jag tycker det är konstigt att de inte gör något, vi är 16 fastigheter drabbade här, säger Åsa Tryggvesson.

Hon berättar att fler utfarter finns längs vägen där fler familjer bor och att både barn och vuxna måste korsa den olycksdrabbade vägen när de kommer tillbaka från skola och jobb. Boende en bit från busshållsplatsen har dessutom barn som måste gå i diket för att komma fram enligt Åsa Tryggvesson, detta eftersom de inte kan gå längs den smala och trafikerade vägen.

Hur borde vägen vara?

– Ett mitträcke eller omkörningsförbud. Någonting måste göras nu, säger hon.

Men kommunen har gjort vad de kan säger Viviane Uddén (MP), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla. Hon vill inte kommentera själva vägen, men påpekar att Åsa Tryggvesson är välkommen att höra av sig igen om dottern behöver taxi till skolan på morgonen också.

Samtidigt säger Viviane Uddén att många vägar är farliga längs landsbygden och att inte alla kan få taxi till och från skolan. 

– Vi vill ha befolkning på landsbygden. Det är viktigt och det ska inte vara krångligt att ta sig till skolan eller stan, men vi kan ju inte köra alla elever med taxi heller, säger Viviane Uddén (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".