Mark Saliba och Martin Saliba döms för trippelmordet i Uddevalla. Foto: Sveriges Radio/Privat.
Mark Saliba och Martin Saliba dömdes för trippelmordet i Uddevalla. Mark Saliba (t.v.) flyttas till Kumlabunkern, Martin Saliba (t.h) sitter i libanesisk fängelse. Foto: Sveriges Radio, Privat.

Trippelmördaren flyttas till Kumlabunkern

Livstidsdömde Mark Saliba flyttas till Kumlaanstalten, ett av de säkraste fängelserna i Sverige.

Mark Saliba, dömd för trippelmordet i Uddevalla, ska flyttas från anstalten Hall till Kumlaanstalten.

Kriminalvården skriver i ett omplaceringsbeslut att bakgrunden ska vara att "bryta en olämplig klientkonstellation".

Saliba har suttit isolerad sedan en allvarlig incident i somras då han förstörde inredning på Hall.

Mark Saliba dömdes ihop med sin bror Martin Saliba för mordet på tre personer i Uddevalla i mars 2015. Han började avtjäna sitt straff på Saltviksanstalten, men flyttades i januari i år till Halls högsäkerhetsavdelning, efter att ha varit upprepat bråkig och misskötsam.

Vid händelsen i somras ska Mark Saliba tillsammans med andra intagna ha slängt stolar mot personalen och vält ett kylskåp. Incidenten är polisanmäld och rubriceras som våld mot tjänsteman.

I beslutet om omplacering till Kumla menar Kriminalvården att det är en nödvändig åtgärd för att Saliba ska kunna erbjudas placering i gemensamhet med andra intagna.

Förflyttningen kommer att ske vid en tidpunkt som är lämplig för båda anstalterna.

Den yngre brodern Martin Saliba sitter just nu fängslad i Libanon. Han flydde Sverige efter att ha friats i tingsrätten, men dömdes senare i hovrätten. Nu pågår en libanesisk rättsprocess, men Saliba kommer inte att utlämnas till Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".