Bilden föreställer Almir Kudra i en korridor iförd blå polisskjorta med mörk slips. Han är chef för brottssamordningen i region väst.
Almir Kudra berättar att polisen säkrat DNA-spår, men vill inte säga om de kommer från en eller flera personer. Foto: Foto: Polisen.
Kopparstölderna i väst

Polisens heta spår efter koppartjuvarna

Almir Kudra: Finns spår som säkrats på brottsplatserna
1:13 min

Ännu har ingen gripits, men fyrbodalspolisen har gjort flera fynd, bland annat DNA-spår. Polisen misstänker att koppartjuvarna har anknytning till Västsverige.

– De personerna som begår brott inom Västsverige, de har troligtvis en stark anknytning till just Västsverige, säger Almir Kudra och fortsätter:

– Just nu så kan vi inte säga att vi har något spår som pekar på en person, men däremot så finns ett antal spår som säkrats på brottsplatserna och vi väntar på resultet, säger polisen Almir Kudra, chef för brottssamordningen i region väst.

Polisen vill inte berätta om det är en eller flera personers DNA som har hittats. Om koppartjuvarna inte redan finns i polisens register så kan de undkomma. Men, om koppartjuvarna åker fast för ett annat brott och tvingas lämna DNA-prov så kommer de automatiskt att kopplas ihop med kopparstölderna.

Även om polisen misstänker att koppartjuvarna har en stark anknytning till Västsverige så kan de också komma från andra länder.

Svenska skrothandlare har berättat för polisen att de blivit kontaktade av personer som velat sälja koppar under skumma omständigheter. Men kopparen kan också ha smugglats över gränsen. Polisen Almir Kudra berättar:

– Vi har indikationer på att det kan vara så att det exporteras till andra länder där man behandlar den här kopparen och kanske säljer det på marknaden som ny.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".