Brinkebergsanstaltet i Vänersborg. Foto: Cecilia Bäcklund/SR Väst.

Våldtog fånge – döms till fängelse

Våldtog intern på Brinkeberg
0:40 min

En intagen på Brinkeberg-anstalten i Vänersborg döms nu till fängelse för att ha våldtagit en medfånge.

Det var i april i år som våldtäkten inne på Brinkeberg-anstalten uppdagades. Då gick offret till anställda och berättade om vad han varit utsatt för. Offret berättade då att han blivit våldtagen av en annan intern inne på fängelset. 

Enligt domen ska mannen, som är i 30-årsåldern, genom hot våldfört sig på en medfånge vid två tillfällen inne på fängelserummet. Mannen ska ha hotat med att vända resten av anstalten emot honom, och att han skulle få stryk, om han inte gav den nu dömde mannen oralsex.

Tingsrätten konstaterar att händelserna är att likställa vid våldtäkt och dömer mannen till fängelse i två år och nio månader. Han ska också betala ett skadestånd på 165 000 kronor till offret.

Åklagaren ville också att den misstänkte mannen skulle utvisas, men det säger tingsrätten nej till.

– De brott som mannen döms för är visserligen mycket allvarliga, men de är inte synnerligen allvarliga. Därför finns det inte förutsättningar att bifalla åklagarens yrkande om utvisning, skriver tingsrätten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".