Man med vit käpp
Harry Jansson går med käpp i trygghetsboendets korridorer där det också finns uppsatta ledstänger. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Vita käppens dag rör både synskadade och seende

Harry Jansson : Den är viktig för både mig själv och omgivningen
0:28 min

Käppen är det äldsta hjälpmedlet för synskadade. Numer är den vit och viktig både som markering och hjälp.

Den 15 oktober är det den vita käppens dag.

– Jag går med den vita käppen framför mig och pendlar så att jag vet att det är rent inför nästa steg, berättar Harry Jansson.

Harry Jansson är 84 år och har varit blind sedan nio års ålder. Han har ett starkt engagemang för de synskadades rättigheter.

I sextio år har han arbetat för rättigheterna. I nästan 50 år har han suttit med i det kommunala handikappsrådet i Åmåls kommun.

Den vita käppen ser han som ett värdefullt hjälpmedel för synskadade. Den vita färgen har funnits sedan 1930-talet men själva käppen och sättet att utnyttja den har förändrats under åren.

– Käppen är viktig för både mig och omgivningen. Den talar om att jag ser inte dig men jag hoppas att du ser mig, säger Harry Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".