Personal vid grytorna i köket på Uddevalla sjukhus.
1 av 3
Karin Dewill, i mitten, är sektionschef för köket på Uddevalla sjukhus och förbereder nu flytten till Näl. Foto: Marie Mattsson
Jeanette Karlsson i köket på Uddevalla sjukhus.
2 av 3
Jeanette Karlsson har jobbat i 28 år på Uddevalla sjukhus. Nu kan Näl bli hennes nya arbetsplats. Foto: Marie Mattsson
Marzieh Boroujerdi i köket på Uddevalla sjukhus
3 av 3
Marzieh Boroujerdi jobbar redan i köket på Näl som kommer laga alla luncher och middagar för NU-sjukvården. Foto: Marie Mattsson

Köket stängs på Uddevalla sjukhus

Sektionschefen Karin Dewill: Nu blir det skarpt läge
1:32 min

Nu försvinner ytterligare en verksamhet från Uddevalla sjukhus. Maten kommer från och med mitten på november till stor del lagas på Näl i Trollhättan.

Under flera år har NU-sjukvårdens omorganisation pågått. Flera avdelningar har flyttats från Uddevalla sjukhus till Näl i Trollhättan, och i Uddevalla vårdas numera allt fler patienter som bara är inne över dagen. Därmed har antalet portioner som lagas i Uddevalla minskat.

Karin Dewill, sektionschef för köket i Uddevalla, är därför inte förvånad över förändringen.

– Flytten till Näl har vi ju hört om i många år, men nu blir det skarpt läge, säger Karin Dewill.

I mitten på november ska lunch- och middagsportioner tillagas på Näl och transporteras till Uddevalla, för att sedan delas ut till patienterna.

I Uddevalla kommer man bara koka potatis, pasta, ris och grönsaker och stå för frukostmaten. Det är en orolig tid för de elva personer som jobbar i köket i Uddevalla eftersom det är oklart vilka som får jobba vidare och var.

– Man går ju och funderar på vad händer med mig, hur ska det bli, och kommer det bli bra, säger Jeanette Karlsson, som själv jobbat i köket i 28 år.

I Uddevalla är köket gammalt och i behov av renovering, och antalet portioner som lagas har minskat de senaste åren. I dag kör man bara ut omkring 150 portioner till sju avdelningar, plus att man lagar ungefär 350 portioner till sjukhusets restaurang.

Regionservice som driver köket har därför kommit fram till att man sparar pengar på om man låter köket i Näl ta över huvudansvaret. Där kommer det bli rejält mer att göra, menar Karin Dewill.

– Det blir en utmaning att klara 500 till vid lunch, det blir den stora toppen, säger hon men tror ändå att det kan bli bra.

– Vår huvuduppgift är att se till att patienterna ska få vällagad mat, närhet är alltid bra, men med moderniteter ska det säkert fungera, säger Karin Dewill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".