Uddevalla sjukhus. Foto: Peter Olsson/SR Väst
Foto: Peter Olsson/SR Väst

Chefen svarar på kritiken om sjukhusköket

Linda Martinsson: Vi kan laga mat med samma kvalitét
0:43 min

Kritik riktas mot sjukhusköket på Uddevalla sjukhus efter besked om att en stor del av maten istället kommer att tillagas på Näl i Trollhättan.

Från och med mitten på november kommer maten på Uddevalla sjukhus delvis transporteras från Näl i Trollhättan. På Uddevalla sjukhus kommer ett mottagningskök finnas kvar där känsliga varor som potatis och grönsaker kommer fortsätta kokas.

Linda Martinsson är chef för måltider på regionservice och driver sjukhusköken. Vad gäller kvalitén ska den enligt Linda Martinsson vara densamma som tidigare. 

– Vi har samma meny, samma tillagningsmetoder och maten kommer ändå lagas från grunden, säger Linda Martinsson, chef för måltider på regionservice.

Anledningen till varför sjukhusköket på Uddevalla sjukhus delvis kommer att stängas är en resursfråga. 

– Vi tappar volym på antalet tillagade portioner på alla våra kök och det gör att vi får stora fasta kostnader. Vårat uppdrag är att återinföra pengar till vården så vi kan lägga pengar på vården istället, säger Linda Martinsson.

Varför valdes just Uddevallas sjukhuskök?

– Uddevalla ligger nära ett annat produktionskök och avståndet är inte så långt. Dessutom var Uddevallas sjukhuskök i väldigt dåligt skick och det kostar väldigt mycket pengar att renovera ett storkök.

Sparar man verkligen pengar på det här?

– Ja, det här köket är väldigt stort och gammalt. Vi kommer istället bygga ett litet mottagningskök så vi inte behöver investera i ny utrustning. Det är en ganska stor besparing, säger säger Linda Martinsson, chef för måltider på regionservice.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".