Ulf Palmnäs är vinexpert
Ulf Palmnäs är världsmästare. Foto: Privat

Två av världens bästa vinprovare finns i Trollhättan

Ulf Palmnäs: Jag är otroligt glad och stolt
5:28 min

Fyra svenskar kan numera titulera sig världsmästare i vinprovning efter att ha identifierat tolv olika viner från hela världen.

Efter klockan 17 hör du Ulf Palmnäs om vinsten

I år var det laget med fyra svenskar som lyckades bäst i tävlingen. Två av dem, Ulf Palmnäs och Torgny Almgren, bor i Trollhättan. De övriga är Richard Granberg och Jerker Delsing från Piteå.

Tolv stycken viner, hälften vita, hälften röda skulle identifieras med hjälp av lukt- och smaksinnet. Genom att pricka flest rätt med att identifiera den dominerade druvsorten i vinet, vilket land och vilken provins den kommer ifrån och vilken årgång kunde det svenska laget kamma hem segern.

Tävlingen arrangerades av en fransk vintidning - La Recue du vin de France - och vanns förra året av ett kinesiskt lag.

Inför tävlingen blev det två intensiva träningshelger för det svenska laget. Eftersom ena halvan bor i Piteå och den andra i Trollhättan behövde de öva på att bli mer samstämda.

– Vi kan ju prova vin var och en på sitt sätt, men eftersom vi bor så långt ifrån varandra behövde vi öva på att bli mer samstämda. Du hör vad vi har fått lida, säger Richard Granberg och skrattar.

– Men faktum är att det är rätt tufft. Man måste ju spotta för att hålla skärpan uppe. Men man blir rätt matt och tappar ändå koncentrationen efter ett tag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".