Personer går på en buss i centrala Uddevalla
Foto: Filippa Bohlin

Västtrafik tandlöst mot ångra köp-fusket

Michaela Shaw: Därför känner vi inte till det
1:17 min

Hot och våld kopplat till ångra-knappen har inte nått Västtrafiks kännedom, trots att busscheferna i vår region rapporterat uppåt i flera månaders tid.

– Vi har inte fått till oss det här, säger Mikaela Shaw, affärschef på Västtrafik.

Tidigare skrev P4 Väst om busschaufförernas utsatthet med anledning av hot och våldssituationer som uppstår när de konfronterar passagerare som fuskar mitt framför ögonen på dem med ångra-knappen. 

En situation som Västtrafik beklagar att få höra om.

– Det här är fruktansvärt tråkigt för våra busschaufförer, säger Michaela Shaw. 

Mikaela Shaw berättar att Västtrafik inte har några avvikelserapporter gällande hot och våld på grund av ångrade köp. Detta trots att gruppchefer för stadstrafiken i vår region berättat för P4 Väst att man skickat flera rapporter i veckan.

– Det kan vara så att detaljer försvinner när avvikelserapporterna når oss. Att man till exempel beskriver en hot- och våldssituation men glömmer lyfta detaljen med ångra-knappen, säger Michaela Shaw. 

Ingen lösning på bordet

Claes Barkebo, vd för Omnibuss, och trafikchefen Jörgen Bergström på Nobina, har tidigare berättat att man fört dialog med Västtrafik gällande problem med ångra-knappen. 

Västtrafik å andra sidan hävdar att man inte känner igen det här.

– Vi har inte kopplat ångra-knappen till hot och våld. Vi har pratat om annat på leveransmötena, om hot- och våldssituationer för busschaufförer generellt, säger Michaela Shaw.

Eftersom Västtrafik missat problemet har de i nuläget inte heller några planer på att ta bort ångra-knappen. Michaela Shaw berättar:

– Vi har inte gått in och tittat på dem exakta detaljerna, eller möjligheten att ta bort knappen. 

Västtrafik hoppas att övergången till digitala biljetter kommer sätta stopp på ångra köp-fusket.

Relaterat

Mer om Ångraknappen skapar problem busschaufförer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".