Linda Staaf, chef för polisens underrättelsetjänst. Foto: Thommy Tengborg/TT
Linda Staaf, chef för polisens underrättelsetjänst. Foto: Thommy Tengborg/TT

Polisen: Grov brottslighet blir mer avancerad

"Samverkan har blivit vanligare"
1:18 min

Den organiserade brottsligheten i Sverige blir allt mer avancerad, enligt en ny rapport från polisen. Nu rekryterar kriminella nätverk tillfälligt personer med rätt kunskaper för att genomföra vissa brott.

Vartannat år sammanställer polisen en rapport om allvarlig och organiserad brottslighet i Sverige. Rapporten ligger sedan till grund för polisens arbete mot organiserad brottslighet. 

Där kan vi se att samverkan i dag mellan ekonomisk, juridisk kompetens och individer med ett våldskapital har blivit vanligare

I dag offentliggjordes en ny rapport. Den beskriver hur de kriminella nätverken blir allt större, medan lojaliteten mellan kriminella personer är mindre långsiktig. I allt högre grad rekryterar man tillfälligt personer med en viss kompetens för att genomföra ett visst brott, till exempel genom avancerade ekonomiska upplägg eller bedrägerier och utpressning på internet.

– Där kan vi se all möjlig typ av kompetens. En är just förmågan att begå våldsbrott, en annan är ett ekonomiskt eller juridiskt kunnande, eller ett it-tekniskt kunnande. Där kan vi se att samverkan i dag mellan ekonomisk, juridisk kompetens och individer med ett våldskapital har blivit vanligare, säger Linda Staaf som är chef på polisens underrättelsetjänst. 

Samtidigt har det fysiska våldet blivit mer hänsynslöst. Bland annat har antalet skjutningar med dödlig utgång ökat. Det har också blivit vanligare att personer som ingår i kriminella nätverk försöker påverka till exempel myndighetspersoner, politiker och banktjänstemän genom hot och anspelningar på sina kriminella kopplingar.

Linda Staaf tycker att polisen nu måste bli bättre i sitt brottsförebyggande arbete.

– Vi behöver fortsätta samverka med andra aktörer i ett brottsförebyggande arbete och vi behöver också fortsätta att utveckla vårt internationella samarbete, då vi ser att brottsligheten blir allt mer internationell, säger Linda Staaf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".