Tony Halldin Hultkvist
Tony Halldin Hultkvist från Fatta. Foto: Fatta
#metoo

Tony Halldin, Fatta: Män måste börja lyssna

0:27 min

Män måste lyssna på kvinnors erfarenheter och fundera över hur de är som män, det menar Tony Halldin från den ideella medlemsföreningen Fatta.

I spåren av Harvey Weinsteinskandalen svämmar internet just nu över av berättelser om sexuella trakasserier. På Twitter trendar hashtaggen #metoo, alltså "jag också", där kvinnor från hela världen delar med sig av sina erfarenheter av sexuella övergrepp.

Tony Halldin arbetar för Fatta, en ideell organisation som bland annat arbetar för att förändra normer i samhället som bidrar till sexuellt våld. Han menar att fokus borde vara på männen. 

– Fokus borde vara på oss män. Vi män måste fundera på hur vi agerar i vardagen. På arbetsplatsen, i föreningen och sällskap med vänner och bekanta, säger Tony Halldin.

Tony Halldin menar att sexuella trakasserier länge varit en kvinnofråga, men att det borde vara en mansfråga, eftersom det är där problemet ligger. Han menar att självanalys är nyckeln för män som vill göra en förändring och beskriver hur han själv brukade göra.

– Jag hade en flickvän som berättade om sina upplevelser på fester. I början gaddade jag ihop mig med mina killkompisar, vi sa att "det där är väl inget farligt" och att vi inte känner till det. Och självklart kände vi inte till det, eftersom vi inte hade upplevt det, detta gjorde att hennes upplevelser förminskades, säger han.

Till slut började Tony Halldin fundera över sin egen del i det hela. 

– Då insåg jag att det hela går så himla djupt, det var därför det var så svårt att se det från första början, säger Tony Halldin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista