Skylt: Statens institutionsstyrelse.
Foto: Daniel Velasco/Sveriges Radio

Tvångsvårdade flickor kritiserar poängsystem på Brättegården

Poängsystemet som används på Brättegården upplevs som orättvist. Inspektionen för vård och omsorg ifrågasätter om det ska användas.

Har du erfarenhet av vården på Brättegården? Hör av dig: marie.mattsson@sverigesradio.se

– Vi har påtalat att det inte finns några belägg att ett sådant system ändrar ett beteende hos barn och ungdomar, säger Lars-Erik Gotthard, inspektör på Inspektionen för vård och omsorg.

På Brättegården bor flickor mellan 14 och 20 år. De flesta är omhändertagna enligt LVU - lagen om vård av unga.

På ungdomshemmet används ett slags belöningssystem där ungdomar får poäng om de gör bra saker. Lars-Erik Gotthard, som intervjuade ungdomar när Ivo genomförde den senaste tillsynen, fick höra att en del upplever poängsystemet som orättvist.

– Vi vill att de funderar på vitsen med att ha det, skapar det oro och frustration hos ungdomarna kan man ju fundera på om det är värt att ha det, säger han.

Vid tillsynen i våras kom det även fram att personalbristen går ut över den vård som ungdomarna får. Flera behandlingsinsatser har ställts in. En flicka berättar att sex av hennes tio planerade behandlingssamtal har ställts in står det i Ivo:s rapport.

– Flera av ungdomarna har uppfattat det som att behandlingar har ställts in på grund av personalbrist, säger Lars-Erik Gotthard.

Statens institutionsstyrelse driver Brättegården, och de ansvariga har redovisat för Ivo att de redan jobbar med att komma tillrätta med personalbristen. De ser också över hur de använder sig av poängsystemet som fått kritik. Ivo avslutar därför tillsynen av Brättegården utan att kräva några speciella åtgärder.

– Vi låter ledningen yttra sig över vad vi har sett, och då har vi fått svar att de redan startat upp förbättringsarbeten när det gäller de här punkterna, säger Lars-Erik Gotthard.

Tillsynen av Brättegården har visat:

- Planerade behandlingar har ställts in på grund av personalbrist.

- Delar av personalen saknar rätt kompetens.

- Det finns ungdomar som känner sig dåligt bemötta.

- Brättegården har arbetssätt och rutiner för att förebygga kränkningar.

- Ungdomar upplever poängsystemet som orättvist.

- Brättegården använder sig av särskilda befogenheter i enlighet med lagen, men det finns förbättringsområden.

- Brättegården bedriver ett systematiskt kvalitétsarbete när det gäller synpunkter och klagomål.

- Samtliga ungdomar som Ivo pratat med sa att de har någon i personalen som de kände förtroende för.

Källa: Inspektionen för vård och omsorgs tillsynsprotokoll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista