Skärmdump av meddelanden med samma text som mannen misstänks ha skickat till kvinnan.
Enligt åklagaren har mannen skickats hundratals meddelanden till kvinnan. Foto: Sveriges Radio

Misstänks ha stalkat och hotat kvinna

En kvinna fick ta emot hundratals hotfulla meddelanden, en bibel och ett hembesök från mormonkyrkan. Nu åtalas en man i 30-årsåldern.

En man i Trollhättan åtalas för att under året stalkat och hotat en kvinna. De hade enligt åklagaren setts ett par gånger men kände inte varandra närmare, trots det misstänks mannen ha skickat hundratals meddelanden till henne. Både i sitt eget namn och i andras.

– Det är ett stort antal väldigt obehagliga meddelanden och det är klart att det är väldigt psykiskt påfrestande att bli stalkad, säger åklagare Alexandra Östberg Giraldo.

Enligt åtalet har han skrivit saker som att hon ska akta sig för att gå vid byggarbetsplatser eftersom det finns många som fått hammare och släggor i huvudet på sådana platser. 

– Som jag förstått honom har han känt sig besviken över att hon inte ville ha någon kontakt med honom, säger åklagare Alexandra Östberg Giraldo.

Mannen har också skrivit att han önskar att kvinnan ska springa in i en förrymd yxmördare och att det "vattnas i munnen" på honom när han tänker på hennes död.

Han har dessutom beställt en bibel och ett besök av mormonkyrkan hem till henne skickat henne länkar till filmer av brutala mord.

– Han förnekar olaga förföljelse och kommer förklara sin version under rättegången. Han har inga kopplingar till mormonkyrkan alls, säger Tommy Nilsson som är mannens advokat.

Han ska också ha skrivit flertalet meddelanden med grovt våldspornografiskt och rasistiskt innehåll till kvinnan. Han misstänks också ha skapat ett falsk facebookkonto i kvinnans namn och postat liknande texter där.

Han har sedan tidigare fått kontaktförbud som han brutit mot och åtalas alltså nu för olaga förföljelse och olaga hot.

– Olaga förföljelse är det svenska ordet för stalking, det introducerades i brottsbalken 2011, säger åklagare Alexandra Östberg Giraldo.

Mannen medger en del av händelserna men förnekar brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista