Illustration av friskvårdsanläggningens huvudbyggnad
1 av 2
Illustration av friskvårdsanläggningens huvudbyggnad. Fasad mot väster. Illustration: BornsteinLyckefors Arkitekter AB

Kommunalrådet: Vi är besvikna med beslutet

Jan Olof Johansson (S): Besvikna
1:45 min

Det blir ingen spaanläggningen i Stockevik på Skaftö. Mark- och miljööverdomstolen tar inte upp ärendet. Men enligt Jan-Olof Johansson (S) vill exploatörerna fortsätta på ny plats.

Påtaglig skada på områdets natur- och kulturvärden och ingen utveckling av det lokala näringslivet. Det var skälen till att Mark- och miljödomstolen upphävde detaljplanen för friskvårdsanläggningen i Stockevik på Skaftö tidigare i år. 

Och nu meddelar Mark- och miljööverdomstolen att man inte tänker ta upp ärendet. Det innebär att beslutet står fast; detaljplanen rivs upp.

– Många företagare är väldigt besvikna, det är vi i kommunen också. Vi har lagt mycket arbete på detta, säger kommunalrådet Jan Olof Johansson (S)

Vad får det för konsekvenser?

– Det här var en del att utveckla Skaftö, vi måste skapa nya arbetstillfällen. Det här var en del i den här satsningen med 40-50 jobb. 

Går ni vidare?

– Det får de privata aktörerna ta ställning till. Men  man tittar på om man kan omarbeta planen. 

– Det här får återverkningar på allt; infrastruktur till exempel. 

Frågan om exploateringen har varit en politiskt het fråga i Lysekil och i mars i fjol antogs detaljplanen av Lysekils kommunfullmäktige. Planen överklagades till Länsstyrelsen i september men Länsstyrelsen valde att avslå överklagandet.

Då överklagades detaljplanen till Mark- och miljödomstolen och nu kommer alltså beskedet att domstolen upphäver detaljplanen för Stockevik.

– Det känns väldigt bra, vi har kämpat för det här i många år, sa Inge Löfgren, ordförande för Lysekil-Munkedals Naturskyddsförening och miljöpartistisk kommunstyrelseledamot i Lysekil.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".