Unga Svenskar mer källkritiska
Från vänster: Fabian Stigar, Felix Petersson, Saga Rypdal Josefsson, Edina Osmanovic, Eddie Heijmel, Daniel Hecktor Lundell. Foto: Klaus Buchholz / Sveriges Radio

Unga Svenskar mer källkritiska

0:44 min

Internetstiftelsen i Sveriges (IIS) undersökte unga Svenskars internetvanor och visar i en ny rapport att de har blivit mer källkritiska på nätet.

 Sveriges ungdomar har lärt sig om hur man ska bedöma information på nätet och blivit mer källkritiska. Det visar Internetstiftelsens nya årliga rapport.

Samtidigt visar rapporten också att unga är mer källkritiska än äldre.

Den 18-åriga Fabian Stigar är elev på Sjöbergymnasiet i Vänersborg och delar intrycket av att framförallt äldre människor kan vara väldigt okritiska när det kommer till spridning av nyheter på sociala medier.

– Man känner rätt ofta att de inte har läst alls vad som artikeln faktiskt handlar om. De har bara läst rubriken och så säger de vad de tycker, tycker han.

Enligt rapporten använder 100 procent av de unga i åldersgruppen 12-25 videotjänsten YouTube och 100 procent av de 16-25 åringar använder chatt-tjänster och konsumerar musik via internet.

Användningen av sociala medier fortsätter att öka också där Facebook är mest populärt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista