Bostadsbygge bonus miljard
Peter Fransson, avdelningschef på Boverket. Foto: Pressbild, Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostadsmiljonerna

Boverket pudlar om utlovad uppföljning

Högre chef drar tillbaka tidigare beskedet
1:28 min

I P4 Västs område har 20 bostadsmiljoner gått rakt in i allmänna kommunkassan. Trots tidigare löften om att följa upp vad pengarna har gått till drar nu en högre chef på Boverket i handbromsen.

Det var efter P4 Västs rapportering om bostadsmiljonerna som Boverket meddelade att de ville göra en uppföljning. Syftet var att se hur kommunerna använt de 1,8 miljarder kronor som utbetalats för att öka bostadsbyggandet. Men det beskedet dras nu tillbaka.

– Om man kan kalla det ett misstag eller inte, det vet jag inte, men som jag sa jag kände att det här blev lite massmedialt stort och kände att det här skapade förväntningar på nånting som vi inte kommer att leverera, säger avdelningschefen Peter Fransson på Boverket.

Det som enhetschefen på Boverket Per Lindkvist sa till mig var att ni skulle skicka ut en enkät till kommunerna, men det är inte aktuellt alltså?

– Nej, det är inte aktuellt.

Peter Fransson säger också att det här nya beskedet inte är ett resultat av påtryckningar från bostadsministern eller näringsdepartementet.

Det står tydligt på Boverkets hemsida, i regeringens budgetproposition och den förordning som styr utbetalningen av bidragen, att stöden ska öka bostadsbyggandet. Men regeringen har inte ställt några krav på att pengarna måste användas till det.

När P4 Väst pratar med bostadsminister Peter Eriksson (MP) säger han tvärtom att de kan gå till både lån och vägbyggen:

– Sen får man använda pengarna hur man vill och en del använder ju det till att anställa folk på byggavdelningarna och byggkontoren men alla gör inte det och det finns inte såna krav heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".