Rasken Andreasson
Rasken Andreasson från föreningen Verdandi i Trollhättan. Foto: Klaus Buchholz/Sveriges Radio

Svenska livslängden ökar – men inte för fattiga kvinnor

1:16 min

En ny forskningsrapport visar att skillnader i livslängd mellan rika och fattiga svenskar ökar. Den förväntade livslängden för fattiga kvinnor har inte ökat sedan 80-talet.

Livslängden ökar i Sverige, men den ökar mer för den som är rik och mindre för de som har låga inkomster. För fattiga kvinnor har livslängden stått i stort sett still sedan 80-talet.

Det visar en studie som Institutet för social forskning vid Stockholms universitet nu publicerat.

Utsatta kvinnors förväntade livslängd har knappt ökat alls de senaste 30 åren, och det rör sig framförallt om deltidsarbeten i låglöneyrken. Det kan handla om till exempel undersköterskor, butiksanställda och barnskötare.

Rasken Andreasson från föreningen Verdandi i Trollhätten hjälper utsatta människor, och därmed träffar han också många utsatta kvinnor i sitt arbete. Han ser ett stort problem bland kvinnliga pensionärer.

– När man pratar med kvinnor som närmar sig pensionsåldern så är det en ständig oro, hur ska det gå, säger Rasken Andreasson.

Han vill lyfta fattigdomsfrågan i det svenska samhället, och hjälpa utsatta kvinnor genom att ge stöd, utan att stigmatisera de som drabbas av fattigdom.

– Vi måste uppmuntra kvinnor att ta kampen, och vill eller orkar man inte så måste vi föra detta budskapet vidare. Det är våran skyldighet, förklarar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista