Niklas Larsson.
Niklas Larsson. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Hoppades på någon extra hundring i månaden – fick 58 öre

Facket: De blev förbannade
1:28 min

Ett lönelyft på 58 öre i månaden – det erbjöd Spicer Nordiska Kardan i Åmål sina anställda. Många av dem blev besvikna och ilskna över löneförslaget.

– Det här är inte ens ett lyft. Det är ett hån, säger Niklas Larsson, IF Metalls klubbordförande.

I de centrala löneförhandlingarna i april fick anställda på Nordiska Kardan i Åmål ett lönelyft med sex procent under en tre-års tid.

Men lönegapet mellan företagets snittnivå nationellt och lönerna på arbetsplatsen i Åmål ligger fortfarande på cirka 3 000 kronor.

För att minska gapet något la man fram ett förslag på en löneökning med någon extra hundring i månaden, i de lokala förhandlingarna.

Fackförbundet IF Metall, norra Älvsborg, väntade i över ett halvår innan de fick svar.

– Jag hade förväntat mig att våra förslag var rimliga. Jag trodde det var därför det tog så lång tid att få besked, sen efter ett halvår får man reda på att det inte var ett dugg intressant, säger Niklas Larsson. 

Nordiska Kardan svarar på förslaget med att erbjuda lönepåslag på 58 öre i månaden.

– Jag vet inte hur de tänkte är. Det hade varit lika bra att inte sagt något om det, säger Niklas Larsson.

IF Metall tackade nej till 58-öres lyftet. Och i och med det grusades förhoppningarna om ett lokalt löneavtal. 

Niklas Larsson på IF Metall berättar att man blir besviken över att företaget inte kan höja lönerna ytterligare. Det går trots allt bra för Nordiska Kardan, menar han:

– Det går mycket pengar till aktieägarna, men personalen känner att man inte får ta del av någonting. Jobbar man dygnet runt och det går som tusan då förväntar man sig också att få ta en bit av kakan.

P4 Väst har sökt personalchefen på Spicer Nordiska Kardan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".