Bostadsenkät

Hett på bostadsmarknaden i Strömstad

1:31 min

Det är stor skillnad på bostadsbyggandet i vårt område. I Strömstad och Götaälvdalen byggs det som aldrig förr, i Dalsland ligger man lågt. Det visar P4 Västs enkät.

Strömstad växer kraftigt och och det behövs 1000 nya bostäder de närmaste tio åren, framför allt hyreslägenheter.

– Det är ju väldigt fint för ungdomar att komma in på bostadsmarknaden, säger Ellen Herheim, pensionär från Fredrikstad i Norge, och bosatt i Sverige sedan några år. Hon har just flyttat från landsbygden till en bostadsrätt inne i Strömstad.

– Hyreslägenheter är ju fint för dem som inte har så mycket pengar och möjlighet att betala insats.

Ellen Herheim är ute på promenad i Mällby strax utanför centrala Strömstad, där kommunala bostadsföretaget Strömstadsbyggen har byggt fyra nya hyreshus.

Och att man bygger för yngre människor, som inte har råd med kontantinsatsen för en bostadsrätt, det kan bostadsbolagets VD Göran Wallo bekräfta:    

– Det är kommunens viktigaste uppgift att se till att det finns hyresrätter. Bostadsrätter finns också, det är jättebra, men det är inte lika många som har råd till dem.

– Priserna, speciellt i Strömstad, ligger på flera miljoner.

Nästan alla kommuner i vårt område växer, men alla ligger inte lika långt framme när det gäller att få fram bostäder. I Strömstad och Götaälvdalen –  Trollhättan och Lilla Edet – har de allmännyttiga bostadsföretagen konkreta planer på att bygga 1300 nya lägenheter de närmaste fem åren. Det visar vår enkät.

I de fem Dalslandskommunerna är motsvarande siffra 67.

Och det är historien som spökar, enligt Michael Karlsson, Socialdemokratiskt kommunalråd i Åmål. Från en tid när Dalslandskommunerna tappade invånare och stod med många tomma lägenheter:

– Vi vill komma igång med byggen som alla andra, men vi vill följa utvecklingen så vi inte förbygger oss. Jag tror att det är en försiktighetsspärr som lever kvar, säger Michael Karlsson.

Så många bostäder planeras – ort för ort

 Så många bostäder planerar kommunala bolag att bygga. Inom parentes hur många lägenheter de byggt senaste 5 åren.  

Vänersborgsbostäder 250 (92)

Eidar i Trollhättan 7-800 (300)

Uddevallahem/Ljungskilehem 192 (110)

Lysekilsbostäder i.u. (58)

Sotenäsbostäder >75 (60)

Munkbo i Munkedal 0 (32)

Tanumsbostäder 50 (64)

Strömstadsbyggen 400 (210)

Åkab i Åmål i.u. (12)

Edshus 0 (24)

Bengtsbo i Bengtsfors >25 (16)

Mellerudsbostäder 24 (0)

Valbohem i Färgelanda 18 (0)

Lilla Edet 100 (46)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista