akutboende Noras i Uddevalla
1 av 2
Karin Molander och Mats Samuelson är två av de drivande krafter bakom det nya akutboende för hemlösa i Uddevalla. Foto: Klaus Buchholz / Sveriges Radio
Ronald Karlsson
2 av 2
Ronald Karlsson är en av de många Uddevallabo som söker sig till Saronhuset. Foto: Klaus Buchholz / Sveriges Radio

Akutboende för hemlösa öppnas i Uddevalla

Mats Samuelson: Behovet är stort.
1:27 min

Uddevalla pastorat öppnar ett akutboende för hemlösa i samarbetet med  Uddevalla kommun. Enligt föreningen Saronhuset har behovet blivit större.

Nu öppnas ett nytt härbärge, ett akutboende för hemlösa, i Uddevalla. Enligt Saronhusets verksamhetschef Karin Molander och föreståndare Mats Samuelson har behovet av akuta övernattningsmöjligheter i Uddevalla vuxit under de senaste åren.

– Det är ju ett akutboende så det är en natt åt gången. Man får höra av sig dagtid, förklarar Karin Molander.

– Tanken är att man kommer hit för att sova på en lugn, trygg och varm plats, utvecklar hennes kollega Mats Samuelson.

Men hur stort är behovet av akuta övernattningsmöjligheter i Uddevalla egentligen?

– Speciellt efter sommaren blev det snabbt en tio, tolv personer som vi känner och som sover ute och sen är det ett stort mörkertal. Det är svårt att säga exakt men behovet är stort, säger Mats Samuelson. 

Ronald Karlsson är en av av de Uddevallabor som söker sig till Saronhusets verksamheter nästan dagligen.

– Det är så många hemlösa som jag känner här i Uddevalla och som inte ens har någonstans att krypa in, berättar Ronald Karlsson.

Han själv bor i en husvagn just nu men hösten och den kommande vintern ställer till det för honom och många av dem han träffar på Saronhuset.

– Tänk på de som inte har något boende. Ska de frysar ihjäl då? De får väl ta trappuppgångar, toaletter och lite av varje för att lägga sig, fortsätter han.

Saronhusets akutboende kommer officiellt att invigas den 6 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".