Kent Bohlin, Åsaka
1 av 4
Kent Bohlin, Åsaka Foto: Cecilia Bergil, Sveriges Radio
Här sätts spaden i jorden för 16 nya lägenheter i Åsaka
2 av 4
Här sätts spaden i jorden för 16 nya lägenheter i Åsaka Foto: Cecilia Bergil, Sveriges Radio
Nybyggda hyreshus i Velanda
3 av 4
Nybyggda hyreshus i Velanda Foto: Cecilia Bergil, Sveriges Radio
Johan Bengtsson, Stadsbyggnadschef i Trollhättan, och Stefan Jansson, Eidar
4 av 4
Johan Bengtsson, Stadsbyggnadschef i Trollhättan, och Stefan Jansson, Eidar Foto: Cecilia Bergil, Sveriges Radio
Bostadsenkät

Byggboomen i Trollhättan når Åsaka

1:40 min

Trollhättan har gått snabbt från krisort till att bli en av de hetaste kommuner i vårt område som växer mest. Där byggs även hyreslägenheter på landet.

De närmaste fem åren planeras 800 nya hyreslägenheter bara hos kommunala bostadsbolaget Eidar i Trollhättan.  Och här byggs det också på landsbygden. I Åsaka har man just satt spaden i jorden för 16 nya lägenheter.

– Det är ju jättepositivt, det blir ju mer folk i samhället, säger Kent Bohlin, som hjälper till butiken i Åsaka.

Var jobbar folk som bor här?

– De jobbar i Göteborg,  inne i Trollhättan och runtom här.

Det är bara tio minuter med bil till nya motorvägen mot Göteborg, eller till resecentrum i Trollhättan, och där är det 37 minuter med tåg till Göteborgs central.

I Åsaka berättar Göran Johansson och Anders Lundqvist, ägare till Stavre Bygg, att de har fullt upp med att bygga hyreslägenheter runtom på landsbygden:

– I Velanda har vi byggt hyreslägenheter, som blev färdiga för 14 dagar sedan. De är uthyrda, och där finns redan en kö på 30 personer.

Varför bygger ni just hyreslägenheter?

– Det var ju kommunens önskemål, säger Göran Johansson. Vi brukar mest bygga bostadsrätter, men de ansåg att det behövdes hyresrätter och då provade vi.

Det finns redan hyresgäster till de 16 lägenheterna som ska stå klara i Åsaka.

I Trollhättan är det stor brist på bostäder, berättar stadsbyggnadschefen Johan Bengtsson. Staden har gått från kris efter Saabs nedläggning 2009 till kraftig tillväxt:

– Vi växer mycket, men vi behöver öka takten, och då är bostäder en viktig del i det, säger Johan Bengtsson.

Är det den viktigaste delen?

– Ja. Det är ju en förutsättning för att folk ska kunna flytta hit.

Men det behövs jobb också ?

– Ja, det finns ju jobb här också, även om en del flyttar hit för att pendla, för vi ligger bra till i regionen.  Men visst, det går ju bra för näringslivet i Trollhättan. Det finns ju jobb här också, säger Johan Bengtsson.

Bostadsbristen är stor i Trollhättan, och det är många unga barnfamiljer i bostadskön. Stefan Jansson är fastighetsutvecklingschef på kommunala bostadsbolaget Eidar:

– När det gäller att bygga har vi antagit en vision om minst 1000 lägenheter fram till 2030, och i dagsläget i produktion har vi femhundra lägenheter redan.  

– Så vi har ju jättetunga investeringar de kommande åren fram till 2019. Men vi vill också vara med och utveckla staden, och vi har en jättestor efterfrågan på våra hyresrätter som vi har idag, säger Stefan Jansson.

Och det stämmer med trenden över hela landet. För några år sedan tvingades kommunala bostadsföretag att riva eller sälja sina hyreslägenheter, men nu är det tvärtom. Folk vill hyra sina bostäder:

– Ja absolut, det håller jag helt med om. Sedan är det vår utmaning att hitta balansen i hyreskostnaden och försöka jobba med det så att vi kan få rimliga hyror, säger Stefan Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista