P4 VÄST FYLLER 40

P4 Väst fyller 40 – här är nyheterna vi minns

2:08 min

Under 40 år händer det många saker. Både roliga och tråkiga. Här är några av de nyheter du har kunnat lyssna på i P4 Väst.

 Stora händelser, katastrofer och egna avslöjanden. I 40 år har P4 Väst gjort journalistik i världsklass. Här är några av de nyheter som hänt under 40 år. 

Saabs konkurs chockade en värld. 19 december 2011 gick företagets Victor Muller till tingsrätten i Vänersborg och ansökte om konkurs. P4 Väst var på presskonferensen. Så här lät det

Svarta pengar och dumpning av slam i kommunalt bolagt. P4 Väst granskar renhållningsbolaget Rambo. Granskningen gav eko i landet och nominerades till en Guldspade.

Fackförbund köpte sexleksaker och hade spritorgier för medlemmarnas pengar. Nyheterna om Metalls avdelning 112 i Trollhättan gav eko i landet

Det otänkbara hände. En 400 meter lång sträcka av E6 försvann i ett jordskred, Bohusbanan kanade delvis ner i Taske å. Hör P4 Västs Jan Gustafsson rapport från platsen

Tre unga personer hittas skjutna i Uddevalla. Senare skulle två bröder dömas för morden. Nyheten dominerade långa stunder sändningarna i P4 Väst. Läs och lyssna mer om trippelmordet här. 

Tandläkaren missbrukade på arbetstid. Trots anmälningar till myndigheter stoppades han inte, och flera hundra personer skadades i munnen. Efter granskningen startade polisen en förundersökning om brott. Lyssna på första inslaget om Tandläkarskandalen

Volvo och Uddevalla var länge synonymer. Men under 1990-talet stänger Volvo fabriken. Hör P4 Väst om när den sista volvobilen rullar av bandet.  

Alice Östlund är världens äldsta radiokorre. Och karriären började hos Framåt Fredag när hon ringde in till 120-lappen. Resten är, som man brukar säga, historia. Lyssna på det första samtalet här då Alice Östlund, 100 år, gör radiodebut.

Ljungskile till allsvenskan. Det var inte många som trodde på. Men den stora klubben från det lilla samhället upprepade bragden. Hör hur det lät 1996

I april 1990 brann passagerarfärjan Scandinavian Star. 159 människor omkom. Färjan togs till södra hamnen i Lysekil – P4 Väst rapporterade från platsen.

Den 18 januari körde ett fartyg på Tjörnbron. Flera bilar körde rakt ut för stupet, ner i vattnet. Så här lät det i Radio Trestads extrasändning.

1986 fälldes Uddevallavarvets bockkran, det symboliska slutet för varvet. Tisdagseftermiddagen den 4 februari sände P4 Väst när kranen föll – så lät det.

Under 20 år vaktades Kynnefjäll från att bli atomsopsstation. Men redan 1978 kunde P4 Väst berätta om planerna på att göra platsen till en atomsopsstation.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista