Gunilla Cederbom, verksamhetschef för endoskopienheten, inklippt framför bild på Näl.
Gunilla Cederbom, verksamhetschef för endoskopienheten på Näl. Foto: Joel Hansson/Sveriges Radio

Långa köer för tarmundersökning i NU-sjukvården

1:11 min

På kort tid har NU-sjukvården hittat fyra fall av tarmcancer hos patienter som man inte hunnit undersöka i tid, och nu ska man använda inhyrda moduler för att korta kötiderna.

Långa köer till undersökning av patienters tarmar skapar oro inom NU-sjukvården, rapporterade Bohusläningen på tisdagen.

Samtliga de fyra fallen där man senare upptäckt tarmcancer har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det är mycket bekymmersamt att vi har så långa väntetider till endoskopier, jag beklagar verkligen att det har dragit ut så långt på tiden innan de här patienterna fått besked om sin diagnos, säger Gunilla Cederbom som är verksamhetschef vid endoskopimottagningen på Näl.

– Att stå en lång tid i kö kan ju innebära att man inte upptäcker cancer i tid.

Enligt Gunilla Cederbom beror de långa väntetiderna på en rad olika faktorer. Det är en effektiv metod och många patienter som behöver undersökas.

– Då måste vi också kunna rusta oss för det i verksamheten.

– För det första är det förstås en oro att gå och vänta utan att bli undersökt, sen är det klart att om man får ett sent besked när det gäller en cancer så kan det ju bli besvärligare när det gäller behandling, säger verksamhetschefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista