Helikopter och hopphäst
Stoet som fick missfall var betäckt av en av världens främsta hopphingstar, Casall Ask, till höger i montaget. Foto: Johan Nilsson/TT och Thomas Johansson/ TT
SKARA

Häst skrämdes till missfall – ersätts av polisen

Mats Öfwerström om polishelikopter
1:20 min

Stoet var betäckt med en av världens främsta hopphingstar. Men en polishelikopter och skrämde henne till missfall.

Det var i mars i år som en polishelikopter från Stockholm följde efter en misstänkt narkotikatransporterande bil mot Göteborg. Enligt polisrapporten flög helikoptern på 150 meters höjd över ett stuteri utanför Skara.

Polishelikoptern orsakade panik bland hästarna på gården. Och för ett sto gick det illa, hon blev så stressad att hon fick ett missfall. 

Och pappan till det blivande fölet var ingen vanlig häst utan en av världens främsta hopphingstar; Casall Ask. Enligt stuteriets advokat, som skrivit brevet till polisen om ersättning, menar att planen var att producera en häst för eliten. 

Polisens rättsavdelningen ger nu stuteriet rätt. Det fanns ett samband mellan polishelikopetern och "den uppkomna sakskadan". Därför får nu stuteriet 150 000 kronor i ersättning. 

Hur det gick med jakten efter narkotikabrottslingarna framgår inte i beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".