Dadmohammad Rezai och Alireza Mohammadi. Foto: Marie Mattsson
Dadmohammad Rezai och Alireza Mohammadi vill bo kvar i Lysekil där de bott under de senaste två åren under tiden asylprocessen pågått. Foto: Marie Mattsson

Ensamkommande tvingas flytta – trots statsbidrag

Alireza Mohammadi: Jag är orolig
1:08 min

Bara två av 14 kommuner i P4 Västs område ordnar boende för ensamkommande flyktingungdomar som passerat 18 år. Regeringens tillfälliga bidrag har inte fått den effekt som det var tänkt.

För att underlätta för kommunerna att ordna fortsatt boende för de ensamkommande flyktingungdomarna som blir myndiga delar regeringen ut ett tillfälligt bidrag på totalt 390 miljoner kronor i december.

Men pengarna får ingen effekt visar P4 Västs kartläggning. De ungdomar som fyller 18 år eller blir uppskrivna i ålder är Migrationsverkets ansvar och kommunerna är inte beredda att ändra på det.

– De ska skicka mig till Vänersborg, det gör mig orolig, säger Alireza Mohammadi, som bott i Lysekil de senaste två åren.

Lysekils kommun gör som majoriteten av kommunerna i vårt område, de släpper ansvaret för de ensamkommande flyktingungdomar som passerar 18-årsgränsen. Bara Sotenäs och Bengtsfors har bestämt sig för att ordna fortsatt boende visar P4 Västs enkät till kommunerna.

Regeringens extra bidrag, på totalt 390 miljoner kronor som väntas komma i december, har inte fått kommunerna att göra annorlunda. Pengarna täcker nämligen inte kostnaden, menar socialchefen i Lilla Edet Sven Bergelind.

– Det hade varit önskvärt om det täckt utgifterna då hade det nog inte varit något problem att fatta ett sådant beslut, men det är stor skillnad, säger han.

Därmed tvingas en hel del ensamkommande lämna sin kommun där de rotat sig, och placeras på Migrationsverkets boenden för vuxna.

Dadmohammad Rezai i Lysekil fyller snart 18 år, och riskerar även han att bli förflyttad mot sin vilja:

– Jag vill inte missa skolan, jag har kompisarna här, jag vill att någon hör min röst och hjälper mig.

Så mycket får kommunerna i extrabidrag

Regeringen skjuter till 390 miljoner till kommunerna för att göra det möjligt för kommunerna att låta ensamkommande flyktingungdomar bo kvar i kommunen även efter att de blivit myndiga.

Dals Ed får cirka 370 000 kronor, Lysekil får cirka 1,5 miljon kronor och Uddevalla får 2,7 miljoner kronor ungefär. Hur mycket pengar man får beror på hur många ensamkommande unga kommunen har som väntas bli myndiga under hösten och våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".