Nevs

Miljardregn efterlängtat – av Nevsleverantörer

1:20 min

Det är bra att Nevs får in pengar. Men det kommer inte att betyda särskilt mycket för de svenska underleverantörerna. Det säger Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen FKG.

Nevs får i och med avtalet med Didi in flera friska miljarder. Det betyder att underleverentörerna får lättare att få betalt.

– Ja det tror jag absolut. När det är så stora belopp som tillförs. Det har varit skakigt med betalningarna till underleverantörerna från Nevs. Men det tror jag man får rätsida på nu.

– Men framför allt betyder det en stabilitet, en fortsatt utveckling.

Nevs har haft problem med att betala sina räkningar till sina underleverantörer och behöver ett rejält tillskott för att hålla igång företaget.

Avtalet med det stora kinesiska taxiföretaget Didi är värt över 4 miljarder kronor och Didi kan också komma att gå in som delägare.

Fredrik Sidahl tror ändå inte att det kommer att betyda särskilt mycket för svenska underleverantörer.

– Nej det här är ju en tillverkning som vi tror kommer att ske till största delen i Kina, och då blir det inte så mycket komponenter som kommer att tillverkas i Sverige och skeppas till kina, det tror vi inte på.

Du tror inte att Trollhättefabriken kommer igång?

– Inte på kort sikt, men på lång sikt tror jag det, därför att det här betyder ju en trygghet finansiellt för Nevs, säger Fredrik Sidahl och fortsätter

– Och då kan man fortsätta utveckla sina produkter och det skulle förvåna mig om man inte siktar på att få igång Trollhättefabriken också, för det är ändå en helt modern fabrik som står och väntar på produktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista