Uddevalla tingsrätt
Uddevalla tingsrätt. Foto: Tommy Öster/Sveriges Radio

Barnvakt förgrep sig på 10-åring

Mannen från Västsverige förgrep sig på flickan när han var barnvakt. Under samma tid jobbade mannen för en hjälporganisation. Dessutom uppträdde han för cancerdrabbade barn.

Först flera år efter övergreppen orkade flickan berätta vad hon varit med om. Nu döms mannen till tre års fängelse.

Övergreppen skedde både i mannens hem och i flickans hem i början av 2011 och 2012. 

Mannens familj var vänner med flickans, och mannen som är i 50-årsåldern träffade vid flera tillfällen flickan och hennes syster när han satt barnvakt. 

Det första övergreppet skedde när flickan var i 10-årsåldern. När hon gick på toaletten kom mannen in efter henne och stängde dörren. Där tvingade han flickan till oralsex efter att han lagt ner henne på golvet. 

Vid ett annat tillfälle ska mannen ha smekt flickans underliv. Flickan satt då med ett husdjur i famnen i hopp om att mannen skulle låta bli henne, men det hjälpte inte.

Flickan tyckte att situationen var jobbig eftersom familjerna umgicks så tätt och hon var rädd för att bli ensam med mannen. Hon har i efterhand försökt tränga undan händelserna, och har berättat att hon får ångestattacker.

Mannen har förnekat händelserna.

P4 Väst har granskat mannens bakgrund, och under den tid som han förgrep sig på flickan var han engagerad i en stor hjälporganisation, som volontär. Hans engagemang går att utläsa via sociala medier, där han även själv berättar om sitt arbete i organisationen.

Han har också på sin fritid varit engagerad som underhållare för barn, där han bland annat uppträtt för cancerdrabbade barn, i olika föreningssammanhang och för företag.

P4 Väst har varit i kontakt med den aktuella hjälporganisationen om mannen, men ingen av de sektionerna lokalt eller centralt säger sig känna till mannen.

Mannen har även haft ett fosterbarn boende hemma hos sig. När anklagelserna om våldtäkten blev känd avbröt socialtjänsten genast placeringen av barnet hos familjen.

Tingsrätten konstaterar bland annat att mannen "på ett flagrant sätt utnyttjat det förtroende han fått och att målsäganden på grund av sin ålder och övriga omständigheter befunnit sig i en oerhört utsatt situation"

För de två ovan beskrivna händelserna döms mannen nu av Uddevalla tingsrätt  till tre års fängelse för våldtäkt mot barn respektive grovt sexuellt övergrepp mot barn. Han ska också betala 145 000 kronor i skadestånd till flickan.

Mannen stod också åtalad för ytterligare ett fall av grovt sexuellt övergrepp och sexuellt ofredande mot flickan. Men dessa brott frias mannen från, delvis på grund av att det ena brottet preskriberats. Men delvis också för att det ena brottet inte var tillräckligt bevisat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista