Innätad akvedukt
1 av 3
Akvedukten har lyfts 70 centimeter för att jobbet ska klaras av. Förhoppningen är att arbetet ska vara klart till jul. Foto: Charlotte Andersson
Under akvedukten
2 av 3
Det här är en unik bild på botten av akvedukten. Den vilar i vanliga fall mot marken. Foto: Charlotte Andersson
vid plåten i rännan
3 av 3
Akvedukten består av en plåtkonstruktion med 33 000 nitar. Benny Ruus, vd för Dalslands kanal och Conny Åkerlind, arbetschef vid Mytec ytbehandling visar några av nitarna. Foto: Charlotte Andersson

Akvedukten i Håverud får jubileumsputs

Benny Ruus: Gamla metoder och arbetsmaterial
2:18 min

Akvedukten i Håverud är Dalslands främsta turistmål. Den har börjat läcka vatten och nu är det dags för ett omfattande reparationsarbete.

– Utmaningen är att få den tillbaka till ursprungsskicket. Åtminstone så nära det går. Resultatet av det här jobbet ska göra att akvedukten säkras för ytterligare 150 år, säger Benny Ruus som är vd för Dalslands kanal.

Nästa år fyller Dalslands kanal 150 år och då kommer huvudattraktionen, det vill säga akvedukten, vara som ny.

Jobbet kommer att kosta 4,4 miljoner kronor som kanalen fått bidrag till från Riksantikvarieämbetet. Det innebär att täta läckorna vid anslutningar på var sida av den drygt 33 meter långa plåtakvedukten.

Dessutom ska plåten ses över och akvedukten ska målas i en lite mörkare grön nyans än det är idag.

– Jag har sett många akvedukter i världen. De flesta är byggda i sten eller betong. Det är en handfull som är byggda i en nitad plåtkonstruktion. Det är klart att vi är noga med detta arbete, säger Benny Ruus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".