Johan Edstav
Johan Edstav (MP) Foto: Tomas Oneborg/TT
Bostadsbristen

Planerar tusentals bostäder – på helt nya platser

1:29 min

Helt nya städer med flera tusen nya bostäder kan uppstå på platser som inte ens är bebyggda nu. Det föreslår en statlig utredning. Och där kan Trollhättan och Götaälvdalen bli intressanta.

– Jag har träffat en hel del kommuner i Västra Götaland. Och vi har föreslagit ett område i Västra Götaland som är intressant i ett första skede, och det är Härryda kommun, och södra Landvetter, berättar regeringens utredare Johan Edstav (MP).

Boverket har räknat ut att det behövs 600 000 nya bostäder i Sverige före år 2025. Och uppdraget för den här utredningen är att hitta platser där bostadsbristen är svår – där man kan bygga 4-5000 på en gång. 

Det betyder helt nya städer där kommunerna kan behöva hjälp av staten för att till exempel bygga fler vägar eller järnvägar.  

Härryda- och Landvetterområdet finns med i en första delrapport, men utredningen är inte klar än.

– Jag tror det finns fler områden där det finns potential att hitta den här typen av bostadsbyggande, säger Johan Edstav.

Trollhättans stad, där många också pendlar till Göteborg, vill ha fram 7000 nya bostäder före år 2030. Johan Edstav har också pratat om sina idéer med kommunledningen.

Men några miljonprogramsområden med höghus ute på ett fält utanför stan är det inte tal om enligt de här planerna.

– Ambitionen är ju att se till att den segregation som vi har sett i det svenska samhället inte fortsätter, säger Johan Edstav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista