Lena Malmlöf Hummelhielm.
Lena Malmlöf Hummelhielm stöttar de ensamkommande unga på Restad gård i Vänersborg. Foto: Marie Mattsson

Ideella stöttar ensamkommande på Restad gård

Röda korsetmedarbetare: Det är skandalöst
1:11 min

Kommunerna låter inte de ensamkommande bo kvar efter 18-årsdagen, trots regeringens statsbidrag. Många placeras därmed på Restad gård i Vänersborg där de ideella krafterna inte räcker till för de unga som behöver stöd.

Gruppen Skyddsnät för ensamkommande unga på Restad gård stöttar just nu 120 unga som placerats på Migrationsverkets anläggningsboende.

– Många känner sig helt ensamma när de kommer hit, och det kan gå månader innan de vet att vi finns, säger Lena Malmlöf Hummelhielm, ideellt engagerad i gruppen.

Det kommer hela tiden nya ensamkommande som blivit myndiga till Restad gård. Trots att regeringen gjort ett försök att få kommunerna att ordna boende till ensamkommande även efter 18-årsdagen, genom att betala ut ett extra bidrag, är det inte många kommuner som går med på det.

I P4 Västs område är det bara Sotenäs och Bengtsfors som bestämt sig för det, visar P4 Västs kartläggning. Övriga kommuner menar att bidraget inte täcker kommunens kostnader, och lagen säger att det är Migrationsverket som ansvarar för vuxna asylsökande personer.

– Det är skandalöst att bli placerad i en annan kommun och förlora hela sitt nätverk. Även om man fyllt 18 så är man inte så gammal då. Man behöver stöd, för man är så rädd och man mår så dåligt, säger Lena Malmlöf Hummelhielm.

I gruppen Skyddsnät för ensamkommande unga är omkring 15 personer engagagerade. De tar bland annat emot samtal från förtvivlade ungdomar som fått avslag på sin asylansökan, de går med till vårdcentralen, och hjälper till med pappersarbetet som krävs under asylprocessen. Men behovet av stöd är större än vad de ideella kan ge.

– Vi räcker inte till, säger Lena Malmlöf Hummelhielm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".