Mångårig samarbetspartner till Film i Väst anklagas för sextrakasserier

4:51 min

Film i Västs vd Mikael Fellenius hävdar att man har nolltolerans mot sexuella trakasserier.

– Jag delar inte alls den attityden som Peter Aalbæk ger uttryck för, säger Mikael Fellenius.

Film i Väst har samarbetat med det danska produktionsbolaget Zentropa i 20 års tid. Ett produktionsbolag som grundades 1992 av världskända regissören Lars von Trier och producenten Peter Aalbæk Jensen, och det är Aalbæk Jensen som nu anklagas för upprepade sextrakasserier av unga kvinnor, studenter och praktikanter.

Anklagelser som han delvis erkänner och försvarar.

– Det är en del av min natur, säger han till Göteborgs-Posten.

– En sådan attityd är ingenting vi accepterar, självklart inte, säger Mikael Fellenius.

Peter Aalbek Jensen står som samproducent till en rad svenska filmklassiker som exempelvis Tillsammans och Fucking Åmål.

– I sådana här sammanhang håller vi en klar linje att överhuvudtaget någonting som tangerar, oavsett om det sexuella trakasserier eller mobbning eller någonting annat som kan dyka upp på en arbetsplats, så har vi nolltolerans, säger Mikael Fellenius.

Samtidigt understryker Film i Västs vd att det är producenten som har arbetsgivaransvaret.

– Det finns svensk lagstiftning som är väldigt tydlig på den punkten och och det tycker jag borde räcka.

– Men är det så att inte svensk lagstiftning räcker till så får väl vi överväga om vi ändå måste införa någon form av uppförandekod i våra samarbetsavtal.

Men kan ni fortsätta att samarbeta med honom?

– Jag tänker... Så här är det: vi har ju gjort sedan begynnelsen i det här 20-åriga samarbetet nio filmer. Samtliga nio filmer som vi har samproducerat med Zentropa är producerade av kvinnor. Peter Aalbæk har ju inte varit producent för de filmerna, och vi går inte in med bidrag i en film, utan vi gör investeringar och vi investerar aldrig i den enskilda kreatören utan värderar filmen som sådan.

Men ni har samarbetat i 20 år, ni måste ju ha hört och sett saker. Har ni inte reagerat alls på det här?

– Jag kan säga såhär – alla, inklusive media, har väl känt till att Lars von Trier och Peter Aalbæk har varit ett provokativt radarpar, det är ingen tvekan om det.

Och då är det okej med sextrakasserier?

– Det är ingenting jag känt till, nu har jag inte varit på min post särskilt länge, men det får väl ha sin gång och blir det en anmälan och fällande dom får man ta ställning därefter.

Redan 2013 skrev journalisten Anne Mette Lundtofte en bok om Zentropa, som återgav flera exempel på en kultur av övergrepp och manschauvinism som tillåtits pågå i flera år.

– Den har jag inte läst, säger Mikael Fellenius.

Han tillträdde som vd för Film i Väst hösten 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista