Mats Abrahamsson kommunalråd Sotenäs
Mats Abrahamsson är kommunalråd i Sotenäs. Foto: Joel Hansson/Sveriges Radio

Mats Abrahamsson (M) kopplade tiggare till båtmotorstölder

4:01 min

Sotenäs kommunalråd sa att polisen kunnat koppla ihop tiggare med båtmotorstölder. Polisen tror det rör sig om ett missförstånd. Det tror inte Mats Abrahamsson (M).

Ett förbud mot tiggeri debatteras på flera håll och kanter just nu. Vellinges politiker ville införa det men fick nej av länsstyrelsen eftersom det inte är förenligt med lagstiftningen – alltså att kommunen inte kunnat visa att ett passivt insamlande av pengar stör den allmänna ordningen. Det här har bland annat SvD skrivit om.

Sedan hade moderaterna partistämma och där beslutade partiet att jobba för att införa ett nationellt förbud mot att tigga, något partiets ungdomsförbund protesterade mot.

Frågan lever också här i Västsverige. I början av veckan sa Mats Abrahamsson, moderat och ordförande i kommunstyrelsen i Sotenäs att han vill införa ett förbud mot att tigga i Sotenäs, bland annat för att få bukt med stölderna av båtmotorer som han menar kan kopplas till personer som tigger. Det här är information som Mats Abrahamsson säger att han fått från en lokalpolis under ett möte med kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Vi har fått information från polismyndigheten att det finns stölder kopplat till det här med tiggeriet. Att det sker annan kriminalitet på nätter, man begår stölder av båtmotorer och annat och det finns en koppling till det och tiggeriet, säger Mats Abrahamsson.

Efter uttalandet hörde flera lyssnare av sig och undrade om det stämmer att polisen kunnat se att de som tigger också stjäl båtmotorer och koppar. Det korta svaret är: nej.

Det långa svaret är, enligt polisen, att det hela verkar röra sig om ett missförstånd.

Polisen som var med på mötet, och som informationen ursprungligen kommer från är Henrik Rörberg.

– Det är inte det att jag säger att det är tiggarna som stjäl utan det är deras kamrater. Men visst har de tagit en och annan båtmotor, säger han.

Henrik Rörberg hänvisar vidare till Thomas Andersson som jobbar med båtsamverkan i Fyrbodal.

– Nä det kan jag väl inte säga. Båtmotortjuvarna hör till olika ligor och en stor del av dem är organiserade ligor som kommer från andra sidan Östersjön, men att man skulle kunna belägga att de håller på med tiggeri på dagarna och tiggeri på nätterna är inget jag kan säga, säger Thomas Andersson.

Thomas Andersson i sin tur tycker att vi kan dubbelkolla om Göran Gustavsson, som är förundersökningsledare i Västra Fyrbodal, har någon annan information om att tiggare skulle ligga bakom båtmotorstölder.

– Varför skulle det vara det? Jag skulle aldrig säga en sådan sak. Hos de ärenden vi har finns inget samband. Det finns ingen koppling på det sättet, säger Göran Gustavsson.

Polisen som utreder kopparstölderna, Almir Kudra, säger detsamma: De kan inte se någon sådan koppling till tiggeri och han tar kraftigt avstånd från den typen av spekulationer.

Den som är chef för hela området är Nina Heyden. Hon har också pratat med polisen som var med på mötet och som informationen ursprungligen kommer från.

– Vi har inte gått ut och specifikt sagt – för det kan vi inte göra – att de som tigger på dagarna begår båtmotorstölder på dagarna. Nu var inte jag med på mötet men för mig låter det som ett missförstånd, säger Nina Heyden. 

Det tror verkligen inte Mats Abrahamsson.

– Jag tror inte det råder något missförstånd därvidlag. Jag har pratat med flera på sammanträdet och vi har exakt samma uppfattning om vad som sades på sammanträdet, säger han.

P4 Väst har också pratat med Jenny Borg, kommunikatör i Sotenäs, som var med på mötet. Hon stödjer mycket riktigt Mats Abrahamssons uppfattning om vad som sades på mötet. Eftersom det var ett arbetsutskottsmöte finns varken ljudupptagning eller anteckningar från mötet.

– Då står väl ord mot ord då, säger Mats Abrahamsson.

Men borde ni inte ha kollat upp de här uppgifterna innan ni använde dem som ett argument för en lagändring?

– Nej. Det tycker jag absolut inte. Jag litar fullt ut på den information jag får på ett sammanträde, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista