Barbro Jönsson. Foto: Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
1 av 2
Barbro Jönsson. Foto: Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Barbro Jönssons hus efter bombattentat. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 2
Hösten 2007 sprängdes en bomb utanför Barbro Jönssons hus. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Barbro Jönsson om attentat mot polisen: Det blir personligt

1:25 min

Under helgen har det varit flera attacker mot polismän och polisstationer. Förre åklagaren Barbro Jönsson utsattes för tio år sedan för en bombattack.

Under helgen har tre olika attacker mot polisen skett runt om i landet. I Västerås blev en polismans bostad beskjuten med automatvapen, i Växjö sprängdesnågon typ av sprängladdning vid entrén och polisstationen i Kinna utsattes för stenkastning.

Förra veckan sprängdes också en kraftig bomb vid entrén till polishuset i Helsingborg.

Och attackerna mot polisen väcker minnen för Barbro Jönsson. För tio år sedan utsattes den före detta åklagaren för ett bombattentat, där hennes lägenhetsdörr i Trollhättan sprängdes.

Hon var då åklagare i ett fall som rörde det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack.

Nu jobbar hon som chefsjurist hos polisen och kommenterar idag den senaste tidens attentat mot polishus och enskilda poliser.

– Dels blir det oerhört personligt, jag är ju tillbaka i november 2007 igen men sen blir jag ocksås fruktansvärt trött och ledsen över att det ska behöva hända, säger Barbro Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista