Porträtt av Ellen Svanberg framför sin bil
1 av 2
Ellen Svanberg har pantat burkar och köpt sig en bil. Nu ska hon köra om sin pappa. Foto: Sveriges Radio/Peter Olsson
en austen a 35, rosavit, står i ett garage. Den saknar lyktor men är rätt hel ändå. Reportern beskriver den som "för mig är det en sån där man brukar hitta ute på bilkyrkogårdar som det brukar växa mossa över"
2 av 2
P4 Västs reporter tyckte bilen såg ut "som en sådan man hittar på bilkyrkogården som det växer mossa över". Ellen Svanberg däremot ser potentialen. Foto: Sveriges Radio/Peter Olsson

Pantburkar blev racingbil

3:28 min

Fjortonåriga Ellen Svanberg från Vänersborg ska köra ifrån sin pappa. För att lyckas med det har hon pantat burkar och köpt en bil.

– Jag tycker den är jättefin men för andra kanske den ser ut som en skrothög. Det är ett renoveringsobjekt, säger Ellen Svanberg.

När Ellen Svanberg var bebis bultade hennes föräldrar fast barnstolen i baksätet av bilen och sedan fick hon hänga med på race.

– Sedan jag var fyra år har jag sagt att jag ska ha en rosa racerbil och den drömmen kommer bli sann, säger hon.

Pengarna, runt 7 000 kronor, fick hon ihop genom att samla pantburkar hon hittade på tävlingarna hennes föräldrar åkte till. Hon berättar att hon tog sig en titt i sopkorgarna, drog på sig handskar och började samla.

Nu är bilen här. Förvisso inte skinande blank, men ändock här. Modellen - en Austin a 35 - tog hon av sin pappa, han har en likadan men något fräschare.

– Det är en så gullig bil och det är en sådan fartupplevelse. Jag har fått åka med pappa och det är riktigt roligt, det känns som man ska välta i varje kurva, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista