Peter Sundblad
Peter Sundblad, kanalchef P4 Väst. Foto: Sveriges Radio

Peter Sundblad: Lokal journalistik har aldrig varit viktigare

I ett nytt medialandskap behövs också de lokala mediernas professionalism, opartiska granskning och trovärdiga rapportering. Det skriver P4 Väst kanalchef Peter Sundblad, på dagen 40 år sedan P4 startade.

I dag fyller P4 Väst eller lokalradion 40 år.

Ja, må den leva uti hundrade år.

Hurra, hurra, hurra.

Så kan man säga och så går man vidare.

Men man kan också stanna upp och reflektera över vad den lokala kanal som startade den 31 oktober 1977 och som hetat Radio Trestad, SR Väst och nu P4 Väst betyder för journalistiken i vårt område i dag. Vad har den för roll att spela 2017?

En väldigt stor roll, påstår vi. Den lokala journalistiken har aldrig varit viktigare. I en tid när medievanorna förändras drastiskt och där i stort sett alla kan utrycka sina åsikter och ge sin egen bild av världen, vilket ju givetvis är bra och vitaliserande för demokratin, behövs också de lokala mediernas professionalism, opartiska granskning och trovärdiga rapportering.

Varje dag, året om, publicerar vi och de två stora lokala tidningarna Bohusläningen och TTELA nyheter, reportage och granskningar som ingen annan än vi kan göra. Publiceringar som tar sikte på samhällsproblem och som handlar om människorna som bor här och deras vardag.

P4 Väst har i höst till exempel lyft fram alla de barn och ungdomar i vårt område som inte går i skolan, de så kallade hemmasittarna, och vad samhället och skolan gör åt det. TTELA har granskat och avslöjat nya detaljer i den stora ROT-härva i Trollhättan som kommer att få sitt rättsliga efterspel om några månader. Bohusläningen har kartlagt alkoholvanorna bland 15-åringar och också visat hur en kommun, Munkedal, där problemet är utbrett, kan vända trenden.

Några exempel i närtid på hur viktig den lokala journalistiken är.

Den lokala radion och de lokala tidningshusen är bärare av samma demokratiska uppdrag. Ett starkt Sveriges Radio, där opartiskheten är grundbulten, och de lokala tidningarna behövs sida vid sida för en väl fungerande demokrati. Samexistensen av P4 Väst och lokaltidningarna gör att fler röster får höras och fler journalister som granskar makten.

Tittar vi på dagens 40-åring så kom den till för att public serviceradion skulle komma närmare lyssnarna. I dag har Sveriges Radio journalister på 50 platser i landet, och varje år hörs över 200 000 röster i de lokala kanalerna.

Vi på P4 Väst har de senaste två åren varit med och utvecklat världsunik teknik som gör att våra studior snabbt kan vara i Tanum eller Frändefors eller Lilla Edet. Vi kan alltid vara snabbt på plats där det händer, när det händer.

Det vill vi fortsätta med och tillsammans med de övriga 24 lokala P4-kanalerna och de lokala tidningshusen säkra att hela Sveriges blir granskat och bevakat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".