Till vänster syns polishuset i Västerås, där skjutningen ägde rum. Till höger ser man Raymond Coleman: en sammanbiten man. Han är flintskallig och bär en svart jacka.
”Mycket snack efter polisskjutningen i Västerås, säger Raymond Coleman”. Foto: Foto: TT och Anders Ekwing/SR Väst.

Facket om polisvåldet – ”En normalisering sker”

”Rättsmaskineriet hade brakat samman”
1:34 min

Många poliser tycker att hot och våld blir allt vanligare i tjänsten. I helgen sköt någon mot en polis hem i Västerås – något som startat en diskussion om polisers säkerhet också i vårt område.

Sju av tio poliser upplever att utsattheten för hot och våld ökat de senaste två åren, det framgår i polisförbundets undersökning från 2017.

– Det är något som har gått snett i samhällsutvecklingen, säger Raymond Coleman, ordförande på polisförbundet i Fyrbodal. 

Men antalet anmälningar om hot och våld mot poliser har inte ökat.  

– Tittar vi på Västra Götaland så ser vi att det rör sig om hundratals inkomna anmälningar om våld mot polis per år. Den siffran är stabil. Den varken ökar eller minskar, säger Morgan Fredvi, gruppchef för HR-enhet inom polisregion Väst. 

Facket menar att anmälningarna är vilseledande eftersom mörkertalet befaras vara stort. 

– Det sker en normalisering, en så kallad avtrubbning där poliser tror att det är en del av jobbet att behöva utstå hot och våld, säger Raymond Coleman.

Raymond Coleman menar även att det sker en normalisering på samhällsnivå; att rätten eller människor i allmänhet tycker att poliser ska bita ihop då det ingår i jobbet. 

– Förstår man inte att det är ett problem så anmäler man inte. Dessutom tänker många: ”nej, men vadå, jag orkar inte ta det här i rätten”, säger Raymond Coleman och fortsätter:

– Straffet för våld mot polis måste skärpas. Förr betraktades det som ett angrepp mot samhället. Det borde det göra nu också. Dessutom måste vi ha en samhällsförändring i stort där sånt här uppmärksammas på ett helt annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".