Skyddsrum, krig
Det finns i dagsläget 65 000 skyddsrum i Sverige. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Sverige behöver fler skyddsrum – men i väst finns det plats

0:29 min

Sverige behöver lägga miljarder på att bygga nya skyddsrum – det menar MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i en ny rapport. Men i P4 Västs område finns det förhållandevis gott om plats.

Det finns sju miljoner platser i svenska skyddsrum, men tio miljoner invånare. Nu vill MSB att Sverige bygger fler skyddsrym.

Det är 15 år sedan man byggde nya skyddsrum och sedan dess har hotbilden förändrats och befolkningen ökat.

Men i P4 Västs område ser det ganska bra ut. Här finns sex så kallade skyddsrumstätorter; Lysekil, Strömstad, Åmål, Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg, och i samtliga av dessa finns det redan nu fler skyddsplatser än invånare.

– Vi har ju ett mer gynnsamt läge kanske än vad andra kommuner har, säger Trollhättans säkerhetschef Kristina Hedman.

Kristina Hedman berättar att man inväntar instruktioner från MSB, men att man antagligen ligger bättre till än många andra kommuner runtom i landet.

– Vi har inte fått några direkta planeringsanvisningar, utan väntar med spänning på vad MSB vill att vi kommuner ska börja göra. Men det hade ju sett värre ut såklart om vi redan från början haft färre skyddsrum i beståndet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista